Russische rechter verbiedt kunstwerk

Alexander Savko, De Bergrede

Een rechter in de Russische regio Kaluga heeft gisteren een schilderij van de Russiche kunstenaar Alexander Savko verboden. Volgens de rechter was het kunstwerk waarop de Bergrede is afgebeeld te radicaal. Dit omdat in het kunstwerk de afbeelding van Jezus is vervangen door Mickey Mouse. Tenzij de beslissing van de rechter tijdens  het hoger beroep ongedaan wordt gemaakt mag het werk niet meer worden gebruikt in kranten, tijdschriften, televisie-uitzendingen en tentoonstellingen.

Volgens de aanklager was het vervangen van Jezus door Mickey Mouse vulgair en wordt met het kunstwerk de spot gedreven met Jezus. De rechter lijkt het door zijn beslissing eens te zijn met de aanklager.

Alexander Savko’s schilderij de Bergrede is onderdeel van de serie Mickey Mouse’s Travels Though Art History en werd voor het eerst getoond bij de tentoonstelling Forbidden Art die in 2007 in het Sakharov Museum te zien was. Deze tentoonstelling was ook de reden dat er een onderzoek naar het kunstwerk werd begonnen

Een orthodox christelijke instantie beschuldigde het Sakharov Museum er destijds van dat ze met de tentoonstelling religieuze symbolen aantastten. Een rechtbank in Moskou veroordeelde in 2010 al de voormalige directeur van het museum en de gastconservator van de tentoonstelling tot een boete. Dit omdat zij, in de ogen van de rechtbank, als organisatoren van de tentoonstelling verantwoordelijk waren voor het aanzetten tot religieuze haat. (Bron: RIA Novosti)

Lees ook:Kunst vervangen door reclame
Lees ook:Occupy Calgary kunst ook verwijderd
Lees ook:Kunstcriminaliteit
Lees ook:Celstraffen voor kunstroof
Lees ook:Bloemaert geïnspireerd door 16de-eeuws priesterkleed

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>