Kunstcriminaliteit

Vernielingen aan het werk van Enrique Chagoya

Een museumbezoeker heeft in oktober 2010 een litho uit het Loveland museum (Colorado, USA) kapot gemaakt. De dame in kwestie heeft de litho The Mis-adventures of the Romantic Cannibals van Enrique Chagoya met opzet in stukken gescheurd nadat ze de beschermingslaag van plexiglas met een koevoet kapot sloeg. Nu is de uitspraak in deze rechtzaak bekend gemaakt.

De serie controversiële en uitdagende litho’s van Chagoya laten een soort stripverhaal zien met figuren die aan Christus en Maria doen denken. De kunstenaar zegt over de controversiële pagina dat hij geen afbeelding van Christus gemaakt heeft. Tevens is er geen naakt, genitaliën of seksuele handelingen te zien. De vrouw is gekleed, er is een hoofd van een icoon te zien, een man die zijn tong uitsteekt en een schedel van een paus. Chagoya zegt symbolen te gebruiken om op een kritische wijze de corruptie van het heilige door religieuze instanties aan de kaak te stellen.

Enrique Chagoya

De aanklager vroeg om een geldsom van 6,748 US dollar wat de waarde van de litho, de omlijsting, het opruimen en therapie van de museummedewerkers dekt. Rechter Thomas French heeft echter besloten om de kosten voor therapie weg te laten en Kathleen Folden ongeveer 3,000 US dollar te laten betalen aan de stad Loveland en de verzekeringsmaatschappij.

In Nederland lijken de werken van kunstenaar Barnett Newman niet veilig te zijn voor ‘kunstcriminaliteit’. In het Stedelijk museum zag dezelfde bezoeker twee keer de kans om een werk van Newman met een stanleymes te beschadigen. In 1986 werd Who’s afraid of Red, Yellow and Blue III vernield en 11 jaar later zag de dader kans om ook Cathedra te beschadigen. Aangezien er geen controversiële voorstelling op Newmans kunstwerken te zien is, blijft onduidelijk waarom deze werken het doelwit van vandalisme moesten zijn. De dader gaf aan dat het een ode aan de schilder Carel Willink was.

Lees ook:Veiling Christie’s levert recordopbrengst op voor kunstwerken
Lees ook:Kunst op YouTube
Lees ook:Kunstenaar Maqbool Fida Husain overleden
Lees ook:94% van Clyfford Still’s werk te zien in Denver
Lees ook:Werken van Claude Monet in de veiling bij Sotheby’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>