Celstraffen voor kunstroof

Zes mannen zijn vandaag veroordeeld voor de heling van enkele schilderijen die uit het Frans Halsmuseum zijn gestolen.

De rechtbank in Den Bosch veroordeelde een 24-jarige man uit deze stad tot een gevangenisstraf van ruim 22 maanden en veroordeelde diens vader en een derde verdachte tot 18 maanden cel. Drie andere mannen kregen werkstraffen. Een zevende verdachte is vrijgesproken.

De vijf schilderijen van Jan Steen, Adriaen van Ostade, Cornelis Bega en Cornelis Dusart werden in maart 2002 uit het Frans Halsmuseum gestolen. Ze zijn in september 2008 in samenwerking met de politie in een zogenoemde pseudokoop teruggekocht. Van de miljoen euro die toen werd betaald, is tot op heden een bedrag van 804.500 euro zoek.

De rechtbank rekent het de zes veroordeelde mannen zwaar aan dat ze uit pure winstbejag hebben gehandeld in gestolen erfgoed en dat er ruim acht ton is verdwenen. Maar de rechtbank veroordeelde ze tot lagere straffen dan eigenlijk passend wordt geacht, omdat een teamleider van de politie in één van de verhoren bewust heeft gelogen en het openbaar ministerie bovendien heeft verzuimd direct alle tapes van telefoongesprekken tussen de verdachten en hun advocaten te wissen.

Lees ook:Juwelenroof op kunstbeurs Tefaf
Lees ook:Kunstroof uit Museum Het Hofje is opgelost
Lees ook:Verdachten overval Scheringa Museum gearresteerd
Lees ook:Politie vindt gestolen kunst Noortman
Lees ook:Politie vindt gestolen ‘Rembrandt’ na 15 jaar terug

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>