Stedelijk dreigt collectie te verliezen

De eigenaar dreigt 26 belangrijke kunstwerken weg te halen uit het Stedelijk Museum. Het betreft de Monique Zajfen Collection, met onder andere bovenstaand schilderij van Marlene Dumas en bovenstaande sculptuur van Thomas Schütte. 

Eigenaar The Broere Charitable Foundation hekelt in de Volkskrant de ‘dorpse’ mentaliteit van het Stedelijk Museum en verwijt het museum een ‘amateuristische’ organisatie van de tweejaarlijkse kunstprijs The Vincent Award. ‘We zijn geschoffeerd, ondanks al onze inspanningen en het geld dat we in de prijs hebben gestoken’, zegt Hans Broeren, woordvoerder van The Broere Charitable Foundation.

Doordat de heropening van het Stedelijk is uitgesteld tot 2011 kunnen de foundation en het museum The Vincent Award 2010 mogelijk niet gezamenlijk uitreiken. Het contract tussen de twee organisaties dreigt hierdoor te verlopen. Pijnlijk voor het Stedelijk, dat zo het bruikleen op 26 belangrijke kunstwerken dreigt te verliezen.

De kunstwerken behoren tot de Monique Zajfen Collection, een collectie die samen met The Vincent Award is opgezet ter nagedachtenis aan Monique Zajfen, een geliefde vriendin van de familie Broere, de welvarende ondernemersfamilie achter The Broere Charitable Foundation.

Museumdirecteur Ann Goldstein reageert verbaasd op de kritiek. Ze heeft het bestuur van de foundation uitgenodigd op korte termijn de situatie te bespreken.

Overigens brak de foundation eerder ook al eens met een museum. In 2004 werd de samenwerking met het Bonnefantenmuseum opgezegd, omdat Maastricht volgens de foundation ‘te provinciaal’ zou zijn.

Tot de Monique Zajfen Collection behoort ook Mr. and Mrs. Hermaphrodite van Mike Kelley, pikant omdat het Stedelijk het traag verbouwde museum juist wil openen met een overzichtstentoonstelling van het werk van Mike Kelley.

Lees ook:Mike Kelley in het Stedelijk Museum
Lees ook:Anri Sala wint The Vincent Award 2014
Lees ook:Kunstenaar Mike Kelley overleden
Lees ook:Memento Mori met Damien Hirst in Den Haag
Lees ook:Half miljoen voor Stedelijk Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>