Anri Sala wint The Vincent Award 2014

The Vincent Award 2014 gaat naar Anri Sala CREDITS: The Vincent Award, Gemeentemuseum Den Haag

De Frans-Albanese kunstenaar Anri Sala heeft de prestigieuze Europese prijs voor hedendaagse kunst gewonnen, The Vincent Award 2014. Volgens Benno Tempel, voorzitter van de internationale jury is Sala er het best in geslaagd een installatie te maken waarin de toeschouwer constant wordt uitgedaagd door beeld, geluid en beweging.” De prijs werd uitgereikt tijdens een awardshow bij het Gemeentemuseum Den Haag. De jury looft Anri Sala om het volgende: “Hij toont ons het idee van voorbije ideologieën en de kansen die dit in de toekomst biedt op een individueel niveau. Zijn werk is poëtisch en conceptueel tegelijk.” Anri Sala wint een geldprijs van 50.000 euro, die hij vrij mag besteden. Het werk dat hij voor The Vincent Award 2014 tentoonstelling maakte is nog tot en met 1 februari 2015 te zien in GEM. Museum voor Actuele Kunst. Tevens is er een tentoonstelling van zijn werk te zien in Haus der Kunst München.

Voor The Vincent Award 2014 heeft Sala drie werken samengebracht in een installatie. In de films ‘Le Clash’ en ‘Tlatelolco Clash’ neemt hij de kijker mee naar een verlaten modernistisch cultuurcentrum en plekken rond het Plein van de Drie Culturen in Tlatelolco (Mexico-stad). Deze locaties staan symbool voor het falen van een ‘Grote Ideologie’. Het werk ‘Doldrum’ is weer een verwijzing naar een windstil gebied in de Atlantische Oceaan dat zeilschepen dagen tot weken gevangen kan houden. Dit werk verbindt de twee films met elkaar.

Pierre Huyghe (Frankrijk), Manfred Pernice (Duitsland), Willem de Rooij (Nederland), Anri Sala (Albanië/ Frankrijk) en Gillian Wearing (Verenigd Koninkrijk) waren de andere genomineerden voor the Vincent Award 2014. The Vincent Award is na de Turner Prize één van de belangrijkste prijzen van hedendaagse kunst van Europa. The Vincent Award werd in 2000 opgericht door de Broere Foundation, ter nagedachtenis aan Monique Zajfen, een geliefde vriendin van de Broere familie en voormalig galeriehoudster van Galerie 121 in Antwerpen. Het is niet alleen een van de grootste internationale prijzen voor hedendaagse kunst maar ook een aanmoedigingsprijs voor een mid career kunstenaar met een grote invloed op de ontwikkeling van de hedendaagse kunst. Eerdere winnaars waren  Deimantas Narkevičius, Wilhelm Sasnal, Pawel Althamer, Neo Rauch en Eija-Liisa Ahtila.

Lees ook:Stedelijk dreigt collectie te verliezen
Lees ook:Rijksmuseum wint European Museum of the Year Award
Lees ook:TENT Rotterdam: Academy Awards 2011
Lees ook:Leonie Purchas wint Paul Huf Award
Lees ook:Nationaal Historisch Museum wint ‘Best of the Web Award’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>