Half miljoen voor Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum krijgt de Turing Toekenning voor het beste plan voor een nieuwe tentoonstelling. Het museum ontvangt 450.000 euro van de Turing Foundation voor de beoogde expositie van het werk van de Amerikaanse kunstenaar Mike Kelley.

Museumdirecteur Gijs van Tuyl kreeg de nieuwe tentoonstellingsprijs maandagavond tijdens een feestelijk diner uit handen van burgemeester Job Cohen.

Zestien musea hebben de afgelopen maanden hun plannen voorgelegd aan het bestuur van de Turing Foundation, een stichting van TomTom-oprichter Pieter Geelen.

Over de keuze voor de solopresentatie van Mike Kelley in het Stedelijk Museum schrijft de Turing Foundation: “Kelley wordt in de internationale kunstwereld beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars die sinds de jaren zeventig naar voren is gekomen. Zijn werk is technisch zeer gevarieerd, complex zowel van vorm als inhoud en het kent een sterke psychische en emotionele lading.”

“Een zó complete solopresentatie van deze kunstenaar uit Californië is nimmer in Nederland getoond. Zowel het presentatie-concept als het werk beloven een grote, boeiende en inspirerende tentoonstelling, die hopelijk de toon zet voor het nieuwe beleid van het Stedelijk Museum.”

Mike Kelley, a Retrospective 1973 – 2010 wordt volgend jaar de eerste expositie in het gerenoveerde museum. De tentoonstelling wordt gemaakt door gastconservator Eva Meyer-Hermann, die vorig jaar door de Nederlandse kunstcritici werd bekroond voor Andy Warhol – Other Voices, Other Rooms. De Kelley-expositie reist na Amsterdam door naar Parijs (Centre Pompidou), Los Angeles (Museum of Contemporary Art) en München (Pinakothek).

Het stichtingsbestuur, dat werd geadviseerd door de kunst- en museumkenners Carel Blotkamp en Jan Piet Filedt Kok, noemt de belangstelling voor de nieuwe tentoonstellingsprijs “overweldigend”. Behalve het uitverkoren plan waren er vijftien andere bijzondere (en minder bijzondere) plannen:

Boijmans Van Beuningen – Hoe ik er kwam: Van Dongens weg naar succes;

Groninger Museum – The Group of Seven, Het Canadese landschap 1910 – 1933;

Singer Museum - De Hollandse droom, Amerikaanse kunstenaars 1880 – 1914;

Van Gogh Museum – Naturalistische schilderijen, foto’s en film, 1875 – 1918;

Joods Historisch Museum – Modigliani;

Rijksmuseum – De late Rembrandt;

Haags Gemeentemuseum – Kandinsky & Der Blaue Reiter;

Van Abbe Museum – Re-presenting Lissitkzy;

Catharijne Convent – Kunstschatten uit Macedoni;

museumgoudA – De emancipatie van informatie;

Frans Hals Museum – Het meesterlijk penseel van Frans Hals (1588 – 1666);

FOAM - Diane Arbys, a retrospective;

De Lakenhal - Lucas van Leyden en zijn tijd;

Kröller Müller Museum – Het Kubisme, Picasso, Braque, Gris, Léger en anderen;

Centraal Museum – Rietvelds Universum.

De Turing Foundation wil voortaan elke twee jaar 450.000 euro bijdragen aan een uitzonderlijk tentoonstellingsplan. De stichting zegt de Nederlandse musea zo te willen helpen “om hun ambitieniveau te verhogen”.

De Turing Foundation werd in 2006 opgericht door Pieter en Françoise Geelen. Ze doneerden honderd miljoen euro, die ze verdienden met de verkoop van TomTom. De stichting steekt jaarlijks vijf miljoen euro in kunstprojecten, onderwijs, natuur-bescherming en leprabestrijding. Stichtingsbestuurder Alexander Ribbink werd overigens onlangs benoemd in de raad van toezicht van het Stedelijk Museum.

Lees ook:Mike Kelley in het Stedelijk Museum

Lees ook:Mike Kelley in het Stedelijk Museum
Lees ook:Kunstenaar Mike Kelley overleden
Lees ook:Stedelijk dreigt collectie te verliezen
Lees ook:Fries Museum en Stedelijk Museum Alkmaar winnen Turing Toekenningen
Lees ook:Turing Toekenning uitgereikt aan Gemeentemuseum Den Haag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>