Memento Mori met Damien Hirst in Den Haag

Damien Hirst, Memento (Butterfly), 2008, 119,3 x 108 cm, ets, aquatint, Monique Zajfen Collection CREDITS: Damien Hirst, Gemeentemuseum Den Haag

Één van de grootste kunstenaars van deze tijd is toch wel Damien Hirst. Hoewel zijn kunst niet altijd door iedereen wordt begrepen en soms ook controverse oproept, is het wel echt een kunstenaar pur sang. Hij heeft niet alleen een fascinatie voor de dood, hij put voor zijn werken ook graag inspiratie uit klassieke thema’s en voorbeelden uit de kunstgeschiedenis. Dat zal ook te zien zijn in zijn nieuwe tentoonstelling in het Gemeentemuseum in Den Haag.

Het Gemeentemuseum is voor Hirst geen onbekend terrein. Eerder waren er al werken van hem te zien binnen de tentoonstelling De anatomische les, maar de warme band met de kunstenaar spreekt ook uit een nieuwe tentoonstelling in The Vincent Award Room: Memento mori. Aan de hand van dit thema, waarbij Memento Mori Latijn is voor ‘Gedenk te sterven’, gaat een serie van Hirsts etsen, uit de collectie van The Monique Zajfen Collection, met als titel Memento (2008) een dialoog aan met werken van Rodolphe Bresdin (1822-1885) en zijn leerling Odilon Redon (1840-1916) uit de collectie van het Gemeentemuseum.

Bresdin en Redon zagen de dood als een ongrijpbaar mysterie, terwijl het thema bij Hirst veel minder dreigend en waarschuwend aanwezig is. Hij gaat in zijn werk uit van een hedendaagse opvatting waarin de dood dankzij medische ingrepen steeds meer kan worden uitgesteld.  De interesse in de dood door Hirst komt op diverse manieren tot uiting. Iconisch is zijn met diamanten bezette schedel For the Love of God (2007), die in 2008 getoond werd in het Rijksmuseum. Deze schedel kwam pas tot stand na een serie schetsen, waarbij hij op één van de schetsen ‘Death Explained’ schreef. Bij Memento Mori worden ook schedels getoond, waarbij de schedels in de etsen herinneren aan de dood, een laatste beeltenis van een gezicht.  Ook vlinders komen veelvuldig aan bod in de werken van Hirst. De vlinders in deze serie staan door hun korte levensduur symbool voor de vergankelijkheid. Hirst kiest voor vlinders omdat ze aan herschepping refereren. De kleurrijke, gespreide vleugels begeleiden de schedels in een regelmatig patroon dat oneindigheid suggereert.

De tentoonstelling Memento Mori van Damien Hirst start op 12 juli en loopt tot en met 30 november.

Lees ook:Damien Hirst laat vlinders sterven in schoonheid
Lees ook:Lance Armstrong krijgt fiets Damien Hirst
Lees ook:Lance Armstrong fietst op Damien Hirst
Lees ook:Kritiek op Damien Hirst om dode vlinders
Lees ook:Geen kopers voor schedels Damien Hirst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>