Het museum als werkplaats: Kunst en arbeid

Een levende en statische expositie ineen bij Stedelijk Museum Zwolle CREDITS: Stedelijk Museum Zwolle

Een levende en statische expositie ineen bij Stedelijk Museum Zwolle CREDITS: Stedelijk Museum Zwolle

Vanaf 15 februari start het Stedelijk Museum Zwolle met een nieuwe expositie onder de naam Kunst en Arbeid, het museum als werkplaats. In Kunst en arbeid, het museum als werkplaats komt het industriële verleden van Zwolle tot leven. Uniek in de expositie is de werkplaats die wordt ingericht, waar Luc Onderbeke en Firma Weijland en Consorten zich toeleggen op het thema ‘kunst en arbeid’.

Dit betekent dat u als bezoeker van het museum daadwerkelijk kunt zien hoe kunst tot stand wordt gebracht. Dit gebeurt onder leiding van Luc Onderbeke, illustrator, performer en tekstschrijver, en Firma Weijland en Consorten, theater- en muziekmakers. De kunstenaars zijn gedurende de openingstijden van het museum niet alleen continu aan het werk, maar leveren ook nieuwe producten. Het maakproces van de kunst wordt zo beter dan ooit inzichtelijk gemaakt voor de bezoeker, zeker omdat de ontwikkeling van de werken steeds gevolgd kan worden. Feitelijk is Kunst en Arbeid daarmee niet alleen een statische expositie, maar ook een levende, omdat er elke dag iets nieuws te zien en te beleven valt.

Uiteraard vinden de betrokken kunstenaars wel ergens een inspiratiebron die past bij het thema van de tentoonstelling. Ze worden vooral geïnspireerd door het arbeidsethos in de ijzerindustrie van hun vaders, ooms en buurmannen van nog maar één generatie terug. Zo maakten Luc Onderbeke en Jack Weijkamp een ambachtelijk geïllustreerde graphic novel. Het werk uit deze graphic novel zal in de expositie samen worden gebracht met fotowerk van Gerrit Wispelwey (1850-1916), directeur van de voormalige Zwolse ijzergieterij en machinefabriek van Fa. G.J. Wispelwey & Co. Dit werk bestaat uit zowel foto’s van de fabriek als uit beelden van de stad, waarin de producten uit de ijzergieterij een rol spelen. Producten die ook nu nog in de stad terug te vinden zijn.

Hiernaast worden wisselende verhalen uit het industriële verleden van Zwolle en de IJsselstreek uitgelicht op de zogenaamde Wisselwand. Het museum daagt de kunstenaars uit te reageren op de verschillende thema’s die hier aan de orde komen. Meegevoerd door hun verbeelding, gieten zij deze verhalen uit het verleden in verrassende vormen. Het gedicht, het lied, het beeld en het verhaal zijn de gereedschappen van de ‘arbeiders in residence’.

De expositie is te zien tot en met 12 april 2015.

BRON: Persbericht Stedelijk Museum Zwolle

Lees ook:Dichten en muziek in het Stedelijk Museum Zwolle
Lees ook:Theatrale lezing in het Stedelijk Museum Zwolle
Lees ook:De Maakbare Mens in Zwolle
Lees ook:KIJK! naar dit werk
Lees ook:Mannen vs. Vrouwen in Stedelijk Museum Zwolle

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>