Mannen vs. Vrouwen in Stedelijk Museum Zwolle

De zomertentoonstelling “She Me”in het Stedelijk Museum Zwolle zal op zondag 8 mei door Margriet van der Linden (hoofdredacteur van Opzij) geopend worden. Bij deze tentoonstelling staan kunstwerken met de vrouw als onderwerp centraal, maar dan met een twist. Er worden namelijk hedendaagse kunstwerken van vrouwelijke kunstenaars tegenover werken van mannelijke kunstenaars uit de 17de- eeuw tot de 20ste-eeuw gezet. Het museum heeft onder meer werken van internationale kunstenaars als Marina Abramovic, Kathe Burkhart, Keren Cytter, Nan Goldin en Shirin Neshat naar Zwolle gehaald.

Kathe Burkhart, Beftekkel!(from the Liz Taylor series),1999, canvas/ arylic paint, 100 x 152 cm. Courtesy of Lumen Travo Gallery

De portretten uit het verleden laten vooral de deugdzame vrouw zien, waar de vrouw in sommige hedendaagse werken allesbehalve deugdzaam wordt weergegeven. Uit deze kunstwerken komt naar voren dat het vrouwbeeld in de afgelopen decennia sterk is veranderd (hier heeft de opkomst van het feminisme natuurlijk een grote rol in gespeeld). Het Stedelijk Museum Zwolle noemt de tentoonstelling “She Me” onder andere spraakmakend, spannend, verwarrend en humoristisch. In een tijd waarin mannelijk en vrouwelijk steeds lastiger te definiëren begrippen zijn, lijkt de zoektocht naar identiteit actueler dan ooit, zo meldt het museum.

Het museum heeft nog een leuke actie georganiseerd: tijdens de opening op 8 mei (15.00 uur) zullen de eerste 250 bezoekers een gratis broche van Dinie Besems (kunstenaar en sieradenontwerper) opgespeld krijgen. Je kunt “She Me” tot en met 18 september bezoeken.

Lees ook:Modeltekenen met mannelijk naakt in Zwolle
Lees ook:Stedelijk Museum Zwolle presenteert: de werken van Rabobank Salland
Lees ook:De man in de kunst door de ogen van de vrouw
Lees ook:Dichten en muziek in het Stedelijk Museum Zwolle
Lees ook:Theatrale lezing in het Stedelijk Museum Zwolle

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>