Delfts Blauw op het web

Delfts Blauw CREDITS: Marco Zwinkels

Delfts Blauw CREDITS: Marco Zwinkels

Delfts Blauw is hét Nederlandse exportproduct bij uitstek en wordt wereldwijd gezien als toonbeeld van Hollandse ondernemersgeest en creativiteit. Aan deze groeiende (inter)nationale populariteit komen Museum Arnhem, Gemeentemuseum Den Haag, Paleis Het Loo, Museum Prinsenhof Delft en Rijksmuseum nu tegemoet. Op 13 november lanceren zij Delftsaardewerk.nl: een tweetalige website waarop zij een groot deel van de Nederlandse collectie Delfts aardewerk voor het (inter)nationale publiek ontsluiten.

Museum Arnhem, Gemeentemuseum Den Haag, Paleis Het Loo, Museum Prinsenhof Delft en Rijksmuseum zijn alle vijf in het bezit van bijzondere collecties Delfts aardewerk. Volgens Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum, willen de musea de schoonheid van dit prachtige nationale product  met een zo groot mogelijk publiek delen. “Omdat onze wereld in rap tempo internationaler wordt en zich online manifesteert, moest de Nederlandse museale collectie Delfts aardewerk daarom zo snel mogelijk op het web.”

De website wordt hét kenniscentrum waar professionals en liefhebbers elkaar ontmoeten. Vanaf november zal ook de Engelstalige site uitgerold worden via dutchdelftware.com. In 2009 nam het Gemeentemuseum al het initiatief tot een speciale kenniswebsite over Delfts aardewerk. Die website trekt nu al veel bezoekers, mede omdat zij hun eigen ‘Delftse’ object thuis kunnen uploaden in een collectieoverzicht, waarna experts reageren of het Delfts is of niet. Mede door deze populariteit en het toenemend aantal vragen vanuit het buitenland kwam het Gemeentemuseum op het plan voor een grootse uitbreiding en samenwerking.

Ter gelegenheid van de feestelijke lancering van de website wordt overigens ook eenmalig een nieuwe vondst van topstukken Delfts aardewerk aan het publiek getoond. Robert Aronson – niet alleen expert, maar ook sponsor van Delftsaardewerk.nl – biedt de aanwezigen de kans om twee tot op heden onbekende bloemenhouders te bewonderen. Deze bijzondere ‘bouquetières’ zijn alleen deze avond van dichtbij te bekijken, voordat ze op The Winter Antiques Show in New York hun opwachting maken. Tevens geeft tentoonstellingsmaakster en initiatiefneemster van Meesterlijk Design & Ambacht Nicole Uniquole een korte lezing ‘Delft & Dutch Design. Erfgoed als inspiratiebron’. Jan Tichelaar directeur van Koninklijke Tichelaar Makkum werpt bovendien een blik op de rol van keramiek in hedendaagse architectuur.

BRON: Persbericht Museum Prinsenhof

Lees ook:Vermeer komt straks echt thuis in Delft
Lees ook:De strandbeesten van Theo Jansen
Lees ook:Museum Prinsenhof behaalt recordaantal bezoekers
Lees ook:Museum Prinsenhof Delft koopt uniek meesterwerk uit de Gouden Eeuw
Lees ook:Verboden porselein bij Museum Prinsenhof Delft

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>