Verboden porselein bij Museum Prinsenhof Delft

Banner Museum Prinsenhof Delft

Museum Prinsenhof Delft toont vanaf 7 april de tentoonstelling Verboden Porselein – Exclusief voor de keizer. Het museum is daarnaast verheugd te kunnen melden dat Hare Majesteit Koningin Máxima op vrijdagochtend 7 april de tentoonstelling Verboden Porselein – Exclusief voor de keizer komt openen.

Aan het begin van de jaren tachtig van de 20e eeuw worden in de Chinese stad Jingdezhen enorme hoeveelheden Ming-porselein opgegraven. De archeologische vondst zet de keramiekwereld op zijn kop: het gaat om het allervroegste porselein dat speciaal voor de keizers van China werd vervaardigd. Het keizerlijk hof in Beijing heeft het echter nooit bereikt. In Verboden porselein – Exclusief voor de keizer krijgen deze fijn gedecoreerde objecten na 500 jaar alsnog de aandacht die zij verdienen. In Museum Prinsenhof Delft zijn ze voor het eerst buiten Azië te zien.

De tentoonstelling Verboden porselein – Exclusief voor de keizer neemt de bezoeker mee naar de keizerlijke porseleinovens in Jingdezhen. Hier werd bijna al het porselein voor het keizerlijk hof gemaakt. Een niet te overschatten taak, die de grootste zorgvuldigheid en discretie vereiste. Archeologisch speurwerk laat zien hoe de ovens eruit moeten hebben gezien, welke productietechnieken werden gehanteerd en natuurlijk bovenal waarom er zoveel van het beste porselein ter wereld werd vernietigd. Ook wordt de connectie belicht tussen het Chinese porselein en Delfts blauw. De expositie voert vervolgens naar de Verboden Stad in Beijing, van waaruit de keizers hun rijk aanstuurden. Meer dan 120 objecten uit het Archeologisch Museum in Jingdezhen en enkele topstukken uit Nederlandse musea tonen hoe belangrijk porselein was bij religieuze rituelen aan het hof, en bij het uitdragen van politieke of kunstzinnige boodschappen door de keizers.

De schoonheid en de fascinerende verhalen rondom keramiek zorgen ervoor dat de eeuwenoude kunstvorm nog steeds springlevend is. Bewijs daarvan wordt geleverd door zes gerenommeerde kunstenaars uit China en Nederland. Zij verbleven enkele weken in respectievelijk Delft en Jingdezhen om zich volledig onder te dompelen in en Delfts aardewerk en Chinees porselein. Hun eigentijdse, verrassende visie heeft geresulteerd in prachtige kunstwerken die zijn opgenomen in de tentoonstelling. Hare Majesteit Koningin Máxima zal tijdens de opening een aantal van deze kunstenaars spreken.

De tentoonstelling is te zien van 8 april tot en met 9 juli.

BRON: Persbericht Museum Prinsenhof Delft

 

Lees ook:Museum Prinsenhof behaalt recordaantal bezoekers
Lees ook:Museum Prinsenhof Delft breekt records met Het straatje van Vermeer
Lees ook:De strandbeesten van Theo Jansen
Lees ook:Vermeer komt straks echt thuis in Delft
Lees ook:Zomervakantie in Museum Prinsenhof Delft

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>