Museum Prinsenhof Delft koopt uniek meesterwerk uit de Gouden Eeuw

Gezicht in de Nieuwe Kerk met memorietafel van Adriaen Teding van Berkhout | Hendrick van Vliet (1612-1675) CREDITS: Museum Prinsenhof

Museum Prinsenhof Delft is er in geslaagd voldoende middelen te verwerven om het 17e eeuwse schilderij ‘Gezicht in de Nieuwe Kerk met memorietafel van Adriaen Teding van Berkhout’ aan te kopen. Daarmee blijft dit belangrijke en unieke werk van de schilder Hendrick van Vliet (1612-1675) definitief behouden voor het museum, de stad Delft en Nederland.

Voor de aankoop was ruim 850.000 euro nodig. Naast een bijdrage uit het eigen aankoopfonds heeft het museum steun gekregen van het BankGiro Loterij Aankoopfonds van de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en VSBfonds. Hiernaast heeft het museum 15.000 euro via crowdfunding weten te verwerven. Dit bedrag is door Fonds 1818 verdubbeld. Het schilderij was al sinds 1953 in bruikleen bij Museum Prinsenhof Delft, toen de eigenaar vorig jaar aangaf het werk te willen verkopen. Het kerkinterieur wordt gezien als het belangrijkste werk van Van Vliet en is een topstuk binnen de collectie van Museum Prinsenhof Delft. Het museum wilde het schilderij dan ook graag behouden. De kans was groot dat het werk anders naar het buitenland zou verdwijnen.

Naast de aanvragen bij enkele grote fondsen startte het museum op 18 november jl. een crowdfunding-actie. Iedereen kon een bijdrage leveren, door voor € 20,- een ‘stukje’ van het schilderij te kopen. Als dank en als symbolisch bewijs van eigendom ontving de donateur een exclusieve puzzel met de afbeelding van het schilderij. Naast een groot aantal particuliere giften  ontving het museum ook ruimhartige bijdragen van bedrijven. Het enthousiasme voor deze actie heeft het museum bijzonder verrast: ‘Het is hartverwarmend om te merken dat mensen zo begaan zijn met ons museum en met het Nederlandse culturele erfgoed!’, aldus directeur Patrick van Mil.

Het schilderij is nog tot en met 15 maart te bewonderen in een speciale tijdelijke presentatie in Museum Prinsenhof Delft. Daarna zal het schilderij te zien zijn in de vaste presentatie ‘Meesters in Innovatie’ in het museum, waarin wordt getoond hoe Delft en de Delftenaren met creativiteit, innovatie en een slimme handelsgeest hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Nederland.

BRON: Persbericht Museum Prinsenhof Delft

Lees ook:Lichtjesavond in Delft
Lees ook:Museum Prinsenhof Delft verwerft Delfts topstuk op TEFAF
Lees ook:Museum Prinsenhof behaalt recordaantal bezoekers
Lees ook:Vermeer komt straks echt thuis in Delft
Lees ook:Het Straatje van Vermeer: echt of fantasie?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>