Cuypershuis in de ban van het glas

Coen Mesterom vertelt alles over de glasschilderkunst CREDITS: Cuypershuis

Coen Mesterom vertelt alles over de glasschilderkunst CREDITS: Cuypershuis

Met de expositie over het leven en het werk van de befaamde Roermondse glazenier en kunstschilder Joep Nicolas (1897-1972) richt het Cuypershuis zich dit najaar op de glasschilderkunst. Daarom worden er in oktober vier lezingen verzorgd door oud-docent én glazenier Coen Mesterom.
Coen Mesterom behandelt in het Cuypershuis ontwikkelingen en hoogtepunten van de monumentale glazeniers- of glasschilderkunst van de 11e tot en met de 21 eeuw. De lezingen worden geïllustreerd met veel digitaal beeldmateriaal. Coen Mesterom is oud-docent ‘Glazenieren’ aan het voormalige Centrum voor de Kunsten in Roermond en verzorgt sinds 1992 lezingen en excursies/studiereizen met betrekking tot de moderne glasschilderkunst. Daarnaast is hij ’Museaal adviseur vlakglaskunst’ en ‘Assessor glazenieren’. Hij ontwierp en voerde beglazingen uit voor onder meer de Fontys Hogeschool in Sittard, een tweetal kapellen in Roermond en particuliere opdrachtgevers. De vier lezingen behandelen diverse onderwerpen.

Lezing 1, op dinsdag 7 oktober 2014 van 19.30 – 20.45 uur:
Ambacht en techniek; de glazenier als artisan, het glazeniersatelier als eeuwenoude kraamkamer van artisanale glasschilderkunst.

Lezing 2, op dinsdag 14 oktober van 19.30 – 20.45 uur:
Palet van 1000 jaar schilderen met licht, van schilderen òp glas en schilderen mèt glas. Van de romaanse en gotische of mozaïsche glasschilderkunst in de 11e t/m 14e eeuw naar de renaissancistische glasschilderkunst van het beeld in de 15e en 16e eeuw. Over verval in de 17e en 18e eeuw en herleving in de Neogotiek met de werkplaatsen van Cuypers en Frans Nicolas in een cruciale rol. De periode van de Art Nouveau/Jugendstil als overgang naar de modernisering in de vroege 20e eeuw, o.a. tijdens de periode van De Stijl en het Bauhaus met pioniers als Johan Thorn Prikker en Josef Albers. Een focus ook op de zgn. ‘Limburgse Barok’ met Joep Nicolas als grote boegbeeld binnen de Nederlandse vernieuwing van een picturale glasschilderkunst.

Lezing 3, op dinsdag 28 oktober van 19.30 – 20.45 uur:
Moderne 20e en 21e eeuwse architecturale glasschilderkunst in binnen- en buitenland. Belangrijke ontwikkelingen in o.m. Duitsland en Frankrijk met een zichtbaar spanningsveld tussen (neo) constructivistische beeldvormgeving en informele schildersopvattingen, tussen abstractie en figuratie. De opkomst van het ‘kunstenaarsraam’, zoals in Nederland van Jan Dibbets en Marc Mulders, in Duitsland van Gerhard Richter, Markus Lüpertz, Imi Knoebel en Neo Rauch. De invloed van moderne technieken zoals versmelten (fusing), zandstralen en digitale fotografische zeefdrukprocedures op veranderende beeldvormgeving.

Lezing 4, op dinsdag 4 november van 19.30 – 20.45 uur:
In een mozaïek van ‘verglaasd licht’ speciale aandacht voor de moderne glasschilderkunst in o.a. Roermond en in het verdere stroomgebied van de Roer. Verder presentatie van specifieke informatiebronnen als musea voor vlakglaskunst in Nederland en het buitenland, relevante publicaties, actuele exposities zoals ‘Glanzlichter’ in Naumburg (D). En wat kan het belang van de  spectaculaire Roermondse glasvondsten zijn?

Deelname kost 5 euro per lezing, een passe-partout kost 15 euro. Aanmelden kan via het formulier op www.cuypershuisroermond.nl

Lees ook:Prinses Beatrix opent tentoonstelling Joep Nicolas in Cuypershuis
Lees ook:Wisselexpositie ‘Joep Nicolas’ in het Cuypershuis verlengd
Lees ook:Royalty ‘speuren’ in Design Derby Cuypershuis
Lees ook:Roermond in de ban van het Cuypersweekend
Lees ook:Een sieraad voor de stad Roermond

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>