Een sieraad voor de stad Roermond

Een sieraad voor de stad, het Cuypershuis Roermond CREDITS: Cuypershuis Roermond

Vanaf 6 april tot en met 8 november 2015 toont het Cuypershuis in Roermond de expositie “Een sieraad voor de stad”. Deze wisselexpositie geeft een schets van de pogingen van de familie Cuypers om een museum te vestigen in Roermond. Vanaf 1902 lanceren Pierre en met name zijn zoon Jos meerdere ideeën hiervoor. Met het aanbod van Henry Luyten in 1930 om een collectie van zijn schilderijen aan zijn geboortestad Roermond te schenken komt de zaak in een stroomversnelling.

In augustus 1932 opent prinses Juliana, bij gelegenheid van 700-jarig bestaan van de stad, het Roermonds museum aan de Maastrichterweg. Het werk van Cuypers en van Luyten staat in dit museum centraal. De wisselexpositie toont hoe het tot stand is gekomen, maar ook wat er te zien is in het eerste museum van Roermond. Via een speciaal ontwikkelde app kan iedereen de locaties in Roermond bezoeken, die relevant waren bij de oprichting van het museum.

Tijdens de expositieperiode worden diverse activiteiten georganiseerd, waaronder een demonstratieatelier in samenwerking met de afgietselwerkplaats van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel, een educatieprogramma voor het onderwijs, arrangementen en speciale rondleidingen. Meer informatie hierover is te zijner tijd te vinden op de website.

BRON: Persbericht Cuypershuijs

 

 

Lees ook:Hoe de stad Roermond aan haar museum kwam
Lees ook:Themarondleidingen ‘pronken met de stad’ in het Cuypershuis
Lees ook:Roermond in de ban van het Cuypersweekend
Lees ook:Crowdfundingsactie Cuypershuis Roermond is groot succes
Lees ook:Crowdfunding moet glasnegatieven Pierre Cuypers toegankelijk maken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>