In Singer Laren: Schilders aan zee. Van Mondriaan tot Munch

Jan Toorop, Dijkweg bij Westkapelle, 1910

Afgelopen donderdag werd de nieuwe tentoonstelling ‘Schilders aan zee. Van Mondriaan tot Munch’ in het Singermuseum te Laren geopend. Na de succesvolle tentoonstelling over Jan Sluijters, belooft ook deze tentoonstelling met prachtige strand- en zeegezichten van bekende kunstenaars als Max Beckmann, Johan Bartold Jongkind, Max Liebermann, Emil Nolde, Piet Mondriaan, Jan Toorop en Edvard Munch een succes te worden.

De zee en de kusten hebben al eeuwenlang een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op schilders. ‘Schilders aan Zee’ geeft een overzicht van de ontwikkelingen langs de Noordzeekusten van Zeeland tot het noorden van Noorwegen. Je volgt de zee en kustlijn in de periode 1830 -1930,  in stijlen zoals het realisme, impressionisme, symbolisme en het expressionisme, door de ogen van Deense, Duitse, Noorse en Nederlandse kunstenaars.

De getoonde kunstwerken van bovengenoemde bekende- en in Nederland minder bekende Duitse en Scandinavische kunstenaars, als Otto Heinrich Engel, Hans Peter Feddersen, Peder Severin Krøyer en Johan Christian Dahl, komen uit de collectie van de Duitse farmaceut Dr. Frederik Paulsen (1909-1997). Net als het echtpaar William en Anna Singer legde hij met zijn verzameling moderne kunst de basis voor een particulier museum, namelijk het Museum der Westküste op het Duitse Waddeneiland Föhr. Gelijktijdig met de “Schilders aan Zee” tentoonstelling zullen hoogtepunten van de Singer verzameling in Föhr getoond worden onder de titel “Laren am meer”.

De tentoonstelling ‘Schilders aan zee. Van Mondriaan tot Munch’ is nog tot en met 28 mei 2012 te zien in Singer Laren.

Lees ook:Kunstmanifestatie Art Laren
Lees ook:Singer Prijs 2011 naar Dorothé van Driel
Lees ook:Leo Gestel in Singer Laren
Lees ook:Singer Laren maakt zich op voor 60e verjaardag
Lees ook:Kunst om van te dromen in Singer Laren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>