Kunst om van te dromen in Singer Laren

Droomkunst in Singer Laren CREDITS: WBOOKS

Droomkunst in Singer Laren CREDITS: WBOOKS

Wat kunst met iemand doet is nooit te voorspellen. De één houdt van uitbundigheid, de ander van soberheid, weer een ander gaat voor kleur, terwijl de volgende voor zwart-wit gaat. In Singer Laren is deze week een expositie van start gegaan waarin Droomkunst de hoofdrol speelt. Droomkunst toont een nog nooit vertoonde sprookjesachtige wereld van schilderkunst, fotografie en tekeningen van rond 1900 en 2000. 

Een eeuw die ten einde loopt brengt kunst voort die zich beweegt op de randen van de afgrond. Een decadente kunst, waarin alles mogelijk is. Kunst in het fin de siècle rond 1900 was symbolistisch van karakter, met kunstenaars als Toorop, Antoon Van Welie en Antoon Derkinderen. Rond 2000 was er sprake van een vergelijkbare stroming. Erwin Olaf, Danielle Kwaaitaal en Inez van Lamsweerde representeren die parallelle wereld. Droomkunst toont dan ook een sprookjesachtige wereld.

Opvallend aan Droomkunst is dat alle kunstwerken afkomstig zijn uit één particuliere verzameling met een uitzonderlijke signatuur. De collectie van Gerard van Wezel is een volstrekt eigen schepping, die over lange jaren tot stand gekomen is, vanuit een strikt persoonlijke liefde voor een bepaald type kunst. Het levert een uitbundige, complexe, soms buitensporige maar bovenal aantrekkelijke en in Nederland zelden getoonde wereld op. Gerard van Wezel is vooral bekend als verzamelaar van symbolistische kunst uit de periode 1900/2000. Tevens is hij expert op het gebied van Jan Toorop. 

In het kader van de expositie is er ook een boek samengesteld door WBOOKS onder de naam Droomkunst 1900 2000. Dit boek is te koop voor 27,50 euro en heeft het ISBN-nummer 978 94 625 8003 9. De expositie loopt tot en met 31 augustus.

Lees ook:Het leven en werk van Werkman
Lees ook:Kunstmanifestatie Art Laren
Lees ook:Kazimir Malevich voor kinderen
Lees ook:Laatste kans: Joods Historisch Museum
Lees ook:Singer Laren maakt zich op voor 60e verjaardag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>