Haags Gemeentemuseum leent topstukken van Centre Pompidou

Centre Pompidou in Parijs. © AFP

Het Haags Gemeentemuseum heeft vandaag bekend gemaakt dat het maar liefst 40 topstukken van museum Centre Pompidou mag lenen voor de tentoonstelling “Parijs. Stad van de moderne kunst” dat op 15 oktober zal openen.

De tentoonstelling “Parijs. Stad van de moderne kunst” gaat over de periode dat Parijs als centrum voor de moderne kunst functioneerde en de relatie met Nederland, aangezien meerdere Nederlandse kunstenaars juist in Parijs carrière hebben gemaakt. Veel kunstenaars uit verschillende landen trokken allemaal voor een bepaalde periode naar het bruisende Parijs om hier te wonen en werken, in de leer te gaan of om elkaar te ontmoeten. Het was een plek van vernieuwing en artistieke vrijheid, aldus het Haags Gemeentemuseum. Bekende Nederlandse kunstenaars die een tijd in Parijs hebben doorgebracht zijn bijvoorbeeld: Piet Mondriaan, Karel Appel, Constant en Kees van Dongen.

Henri Matisse, Grand intérieur rouge, 1948, olieverf op doek, 146 x 97 cm, Musée national d'art moderne, Centre Pompidou

Hoe het Gemeentemuseum de tentoonstelling precies zal vormgeven moeten we nog afwachten, maar het museum heeft wel bekend gemaakt dat Museum Centre Pompidou onder andere kunstwerken van Kandinsky, Picasso, Matisse, Miró,  Giacometti, Léger, Braque en Delaunay zal uitlenen. In oktober zal trouwens niet alleen het Gemeentemuseum in het teken van de relatie tussen Parijs en Nederland staan. In het Fotomuseum Den Haag zal namelijk het werk van Nederlandse fotografen die in Parijs werkten getoond worden. (Bron: Gemeentemuseum Den Haag,Trouw en NOS)

Lees ook:Stofontwerpen van Karel Appel in Gemeentemuseum Den Haag
Lees ook:Anton Corbijn signeert
Lees ook:Cézanne, Picasso en Mondriaan
Lees ook:Den Haag bereidt zich voor op Museumnacht
Lees ook:Turing Toekenning uitgereikt aan Gemeentemuseum Den Haag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>