Groningen omarmt Iris van Herpen

 

Iris van Herpen, Crystallization, July 2010, Foto: BART OOMES, No 6 Studios © Iris van Herpen

Iris van Herpen is een van de opvallendste modeontwerpers van dit moment. Haar creaties verschijnen niet alleen op catwalks en in fashionmagazines, deze worden ook in binnen- en buitenland geëxposeerd in musea. Nu is het de beurt aan het Groninger Museum waar afgelopen weekend de solotentoonstelling van Iris van Herpen voor het publiek werd geopend. In het Groninger museum wordt een overzicht van Van Herpens creaties vanaf 2008 tot nu getoond, waaronder een selectie van haar meest recente werk zoals Capriole en Micro.

Iris van Herpen, Micro, January 2012, Foto: BART OOMES, No 6 Studios © Iris van Herpen

Iris van Herpen staat bekend om haar opmerkelijke outfits waarbij zij traditioneel vakmanschap en handwerk combineert met innovatieve technieken als rapid prototyping en radicale materiaalkeuzes zoals speciaal bewerkte leersoorten en de baleinen van kinderparapluutjes. Daarmee creëert zij sculpturale effecten die zowel organisch als futuristisch aandoen. De draagbaarheid van de creaties is niet het uitgangspunt voor haar collecties. Elke collectie heeft een eigen thema of verhaal wat als uitgangspunt dient, zo gaat Radiation Invasion over de onzichtbare straling en signalen om ons heen die bijvoorbeeld alle telecommunicatie mogelijk maken.

 

Iris van Herpen, Refinery smoke, July 2008, Foto: BART OOMES, No 6 Studios © Iris van Herpen

Het Groninger Museum besteedt vaker aandacht aan het grensgebied van kunst, design en mode in haar presentatieprogramma. Al eerder werden creaties van ontwerpers als Azzedine Alaïa, Comme des Garçons, Viktor & Rolf en Hussein Chalayan tentoongesteld. De tentoonstelling ‘Iris van Herpen’ is nog tot en met 23 september 2012 te zien. Tevens is er tot en met 6 mei ook de tentoonstelling ‘Azzedine Alaïa in de 21e eeuw’ en heeft het museum in verband met deze twee tentoonstellingen een Fashion ontwerpwedstrijd uitgeschreven.

Lees ook:Iris van Herpen in Centraal Museum Utrecht
Lees ook:Groninger Museum schrijft Fashion ontwerpwedstrijd uit
Lees ook:Tentoonstellingen Groninger Museum internationaal gewild
Lees ook:Stofontwerpen van Karel Appel in Gemeentemuseum Den Haag
Lees ook:10 tentoonstellingen om naar uit te zien in 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>