De onbekende Rembrandt-collectie in boekvorm

De etsen van Rembrandt in boekvorm CREDITS: Lecturis

Kunst verzamelen doen we allemaal graag, kunst maken wellicht ook. Het één sluit het ander niet uit, dat bewees de Zweedse kunstenaar Anders Zorn (1860-1920). Hij genoot in zijn tijd een enorme reputatie, als portretschilder, maar ook als virtuoos etser. Zijn sterk door Rembrandt beïnvloede prenten speelden een belangrijke rol in zijn succes, mede omdat hij er in slaagde een collectie op te bouwen van bijna tweehonderd Rembrandt-etsen.

Deze etsen bevinden zich op dit moment in het Zorn Museum in Mora, maar was tot op heden bijna niet zichtbaar voor het publiek. Bijna honderd jaar na Zorns dood is deze bijzondere collectie nu voor het eerst wetenschappelijk bewerkt. Met het verschijnen van een catalogus zijn de resultaten van het onderzoek naar Zorn en de etsen van Rembrandt voor een breed publiek toegankelijk gemaakt. De inleiding gaat in op de verzamelgeschiedenis van Rembrandt-grafiek in Zweden, de bronnen waaruit Zorn zijn etsen betrok en de functie van de verzameling. Alle etsen zijn in kleur afgebeeld, bovendien zijn de watermerken gereproduceerd. De catalogus wordt geleverd met indexen, concordantielijsten en een bibliografie.

Vanaf 15 mei loopt er ook een tentoonstelling in het Zorn Museum over deze etsen van Zorn en Rembrandt.

Het boek is mede mogelijk gemaakt door Johan Cederlund (auteur, kunsthistoricus en directeur van het Zorn Museum in Mora), Ed de Heer, oud-directeur van het Rembrandthuis in Amsterdam en auteur van onder meer Veldhoen: het grafisch werk en Jacob Demus: the complete graphic work 1983-2005. Michiel Kersten was onder meer werkzaam bij het Frans Hals Museum en het Rembrandthuis. Hij schreef het succesvolle e-boek Rembrandt de etser.

Het boek is verkrijgbaar voor 25 euro met ISBN 978-94-6226-048-1.

Lees ook:Rembrandt te zien in spiegelbeeld
Lees ook:Echte Rembrandt in het Rembrandthuis
Lees ook:Het Rembrandthuis heeft nieuwe directeur
Lees ook:Weert krijgt Rembrandt op bezoek
Lees ook:Internationale aandacht voor Tape-Art van Max Zorn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>