Filmmaker en kunstenaar Robert Breer overleden

Het werd gisteren bekend gemaakt dat de Amerikaanse kunstenaar en filmmaker Robert Breer op 85 jarige leeftijd is overleden. In zijn beginjaren werd Breer in zijn schilderstijl geïnspireerd door niemand minder dan Piet Mondriaan. Hij werd echter bekend met zijn grote drijvende sculpturen en zijn zogenaamde ‘line painting animations’. Door de experimentele animatie (film)technieken die Breer ontwikkelde, werd hij later tot de grondleggers van de Amerikaanse avant-garde gerekend.

 

Robert Breer's vroege werk, geïnspireerd door Piet Mondriaan

In de vijftiger jaren, na zijn verhuizing naar Parijs in 1949, richtte Robert Breer zich naar verluidt voor het eerst tot de film. Hij ontwikkelde eerst ‘free-floating lines’ en zorgde dat zijn abstracte werken in beweging kwamen (zoals te zien is in zijn eerste film Form Phases uit 1952), maar al snel begon hij te experimenteren met animatie van lijnen, collages en foto’s via ‘flip books’ en films. Breer was ook één van de eersten wiens experimentele films in galeries werden getoond.

 

De films van Robert Breer zijn tevens van invloed geweest op de film industrie. Daarom noemt het Harvard Film Institute hem de ‘Kinetic poet of the avant –garde’ en kreeg hij reeds in 1987 een ‘lifetime achievement award’ uitgereikt van het American Film Institute (de Maya Deren Award). In het filmpje kun je een interview met Robert Breer uit 1976 bekijken, waarin Breer vertelt over het begin van zijn experimentele films. (Bron: BBC, Artlyst, Journal live, Nieuws.nl)

Lees ook:De films van David Cronenberg on display in EYE
Lees ook:TENT Rotterdam: Academy Awards 2011
Lees ook:Anri Sala wint The Vincent Award 2014
Lees ook:Duncan Campbell wint Turner Prize 2014
Lees ook:Liefde en diefstal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>