Duncan Campbell wint Turner Prize 2014

Duncan Campbell wins the Turner Prize 2014 CREDITS: Tate Britain, Turner Prize

De Ierse kunstenaar Duncan Campbell heeft de Turner Prize 2014 gewonnen. Deze prestigieuze kunstprijs werd voor de 30e  keer uitgereikt. Met het winnen van de prijs krijgt Campbell 25.000 Britse Ponden. De prijs werd uitgereikt in het Britse museum Tate Britain.

Duncan Campbell werd geboren in het Ierse Dublin, maar woont en werkt tegenwoordig in Glasgow, Schotland. Campbell is vooral bekend van zijn films over controversiële figuren. Hij maakte onder meer films over de Ierse politieke activiste Bernadette Devlin, maar ook over de autofabrikant John DeLorean. De film die hem tot de winst leidde bij de Turner Prize 2014 betreft de film It for Others 2013. Deze film is het antwoord van Campbell op de geprezen film uit 1953 van Chris Marker en Alain Resnais, Statues Also Die. Deze film keek naar Afrikaanse kunstwerken en hoe de gedachten achter deze werken veranderden nadat zij in westerse musea werden getoond. De film van Campbell was gemaakt voor het Schotland-paviljoen bij de Biënnale van Venetië van dit jaar. Volgens de winnaar van de Turner Prize zegt zijn film iets over hoe je bepaalde geschiedenis kunt leren begrijpen via objecten.

Duncan Campbell was niet de enige genomineerde voor de prijs. Op de shortlist stonden nog drie andere namen. Dat waren printmaker Ciara Phillips, James Richards, filmer van close-ups van kunstboeken in een bibliotheek in Tokio en tot slot Tris Vonna-Michell, die live kunstperformances geeft.

Tot en met 4 januari 2015 zijn de werken van alle kunstenaars op de shortlist te zien in het Tate Britain.

Lees ook:Turner Prize voor fresco’s Richard Wright
Lees ook:Turner Prize 2011
Lees ook:Felix the Cat wint Turner Prize
Lees ook:Winnaar Turner Prize: ‘It’s freaking great’
Lees ook:Turner Prize: ‘Vrouw had moeten winnen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>