Fietsen op het pad van Van Gogh

Een impressie van het fietspad van Van Gogh CREDITS: Studio Roosegaarde/Heijmans

Vanaf morgen kun je fietsend de wereld van Vincent van Gogh verkennen. Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad wordt namelijk vandaag geopend en is vanaf 13 november open voor het publiek. In het asfalt van het fietspad zitten lichtgevende parels die overdag licht opslaan en dit licht vervolgens ‘s avonds weer afgeven. Het fietspad is een ontwerp van Daan Roosegaarde, die onlangs uitgeroepen werd tot Talent van het Jaar.

Roosegaarde heeft onder meer fragmenten van het Van Goghschilderij The Starry Night in het asfalt verwerkt. Zo ontstaat er een subtiel spel van licht en poëzie. Het fietspad is 600 meter lang en een onderdeel van de Van Gogh Fietsroute die de Van Gogh erfgoedlocaties in Brabant verbindt. Tevens markeert het fietspad de start van het internationale jaar van Van Gogh in 2015. Middels het fietspad wordt een combinatie gemaakt van innovatie met design, culturele achtergrond en toerisme.

Het ontwerp van het fietspad is ontstaan uit een samenwerking tussen ontwerper Daan Roosegaarde en ontwikkelingsbedrijf Heijmans. Heijmans ontwikkelde voor het fietspad een speciale innovatieve technologie, waardoor het fietspad verlicht wordt in het donker door duizenden twinkelende parels. Volgens Roosegaarde wilde hij iets creëren waarbij mensen een speciale ervaring opdoen, waarbij het technische gecombineerd wordt met de ervaring. De lichtgevende parelsvan het fietspad zijn gebaseerd op de licht-absorberende technologie Smart Highway, een concept waarbij intelligente en interactieve wegen de basis vormen. Dit betreft een joint innovation programma tussen Heijmans en Studio Roosegaarde, het bedrijf van Daan Roosegaarde.

Lees ook:Museumplein Amsterdam in de ban van het Waterlicht
Lees ook:Daan Roosegaarde opent nieuw permanent kunstwerk op Schiphol
Lees ook:Daan Roosegaarde zet Centraal Station Amsterdam in het licht
Lees ook:Daan Roosegaarde is Talent van het Jaar
Lees ook:Daan Roosegaarde lanceert smogvrij project in China

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>