Daan Roosegaarde zet Centraal Station Amsterdam in het licht

Vorige week werd er nog hard gewerkt aan Rainbow Station CREDITS: Facebook Studio Roosegaarde

Op dit moment is de stad Amsterdam al het decor van een spectaculair lichtfestival, maar daar komt vanaf vanavond een nieuw spektakel bij. In het kader van het 125-jarige bestaan van het Amsterdamse Centraal Station is vanaf deze avond na zonsondergang een lichtkunstwerk te zien aan de oostzijde van het station. Het kunstwerk is gemaakt door Daan Roosegaarde, onlangs uitgeroepen tot Talent van het Jaar.

Het lichtkunstwerk is een cadeau aan de reiziger ter ere van de 125e verjaardag van het monumentale station en zal tot en met 11 december 2015 getoond worden. Minister Jet Bussemaker (OCW) en cultuurwethouder Kajsa Ollongren zijn bij de onthulling van het werk. Het werk, Rainbow Station, zal niet continu zichtbaar zijn. Wel is het dagelijks binnen een uur na zonsondergang een kort moment te zien.

De regenboog, die kortstondig zichtbaar zal zijn, is 45 meter lang, even groot als de stationskap van het Centraal Station. Om deze regenboog te realiseren is gebruik gemaakt van een nieuwe technologie. Daarvoor zijn diverse werkzaamheden uitgevoerd bij het station zelf, zoals Roosegaarde ook liet zien op zijn Facebookpagina. Daan Roosegaarde en zijn Studio Roosegaarde zijn niet de enigen die aan het werk hebben meegedaan. Ook sterrenkundigen van de Universiteit Leiden werkten er aan mee.

Voor de mensen die niet in de gelegenheid zijn om bij de onthulling van het lichtkunstwerk te zijn, in het tv-programma De Wereld Draait Door wordt vanavond de onthulling van het kunstwerk ook getoond. Zo hoeft u niets te missen van het spektakel.

Lees ook:Rainbow Station in Amsterdam in beeld
Lees ook:Museumplein Amsterdam in de ban van het Waterlicht
Lees ook:Fietsen op het pad van Van Gogh
Lees ook:Daan Roosegaarde opent nieuw permanent kunstwerk op Schiphol
Lees ook:Daan Roosegaarde gaat voor schone lucht

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Daan Roosegaarde zet Centraal Station Amsterdam in het licht

 1. Pierre Cuypers

  Dat een kunstenaar als Roosegaarde het nodig vindt om de familie Cuypers te gebruiken om zijn lichtshow te verkopen, is deerniswekkend. De bogen zijn niet van Cuypers, maar van Van Gendt (futiel detail :-) )
  Dat de familie Cuypers op enigerlei wijze invloed zou hebben op deze lichtshow is bizar. Het CS is voltooid in 1889 (daarom nu 125 jaar). Het is een rijksmonument (Rijksdienst voor de Monumentenzorg), het is in beheer van NS en ProRail, terwijl de gemeente Amsterdam verantwoordelijk is voor elke bouwkundige ingreep. Welk recht zou de familie Cuypers hebben ? De afstammelingen van PJH Cuypers hebben inmiddels de 200 bereikt.
  En dan Matthijs van Nieuwkerk die zich door dat soort onzin gewoon laat meeslepen. Stakker !

    /   Reply  / 
  1. Licht en Kleur

   Je klinkt als een oude grijze zeur!

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>