Daan Roosegaarde is Talent van het Jaar

Een werk van Daan Roosegaarde, Talent van het Jaar 2015 CREDITS: Daan Roosegaarde via Kunstweek

Een werk van Daan Roosegaarde, Talent van het Jaar 2015 CREDITS: Daan Roosegaarde via Kunstweek

Talent van het Jaar, de kunstenaar van 35 jaar of jonger die het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars, is Daan Roosegaarde (1979) geworden. Dat heeft de Stichting Kunstweek bekendgemaakt naar aanleiding van de verkiezing Kunstenaar van het Jaar. Die verkiezing werd gewonnen door Marlene Dumas. 
Een van de vele kiezers sprak over Daan Roosegaarde als “Een uiterst creatieve geest, die techniek en denken in oplossingen weet te combineren. Kunst wordt iets dat ‘bruikbaar’ wordt terwijl onderwijl schoonheid wordt gecreëerd.” Daan Roosegaarde is een kunstenaar en ontwerper die technologie, architectuur en natuur met elkaar verbindt in tactiele high tech kunstwerken. Met zijn interactieve kunstwerken wil hij de verbeelding prikkelen en een nieuwe droomwereld scheppen. Hij werkt met een team van ontwerpers en techneuten vanuit zijn ateliers in Waddinxveen en Shanghai en werd in 2006 bekend met het interactieve lichtlandschap Dune. Sindsdien wordt zijn werk wereldwijd tentoongesteld zoals in Londen (Tate Modern en V&A), in Tokyo en in Hong Kong. Hij heeft al vele internationale prijzen gewonnen, waarbij de verkiezing tot Talent van het Jaar 2015 aan zijn palmares toe kan worden gevoegd.

Een werk van Kramer CREDITS: Arno Kramer via Kunstweek

Een werk van Kramer CREDITS: Arno Kramer via Kunstweek

Overigens werd niet alleen de jongste kunstenaar geprezen. Ook de titel Briljanten Kunstenaar van het Jaar werd vergeven. Die titel is voor de kunstenaar ouder dan 65 jaar die het hoogst in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars eindigt, in dit geval Arno Kramer. Kramer kreeg de prijs niet eerder. De kiezers roemden Kramer om zijn “indrukwekkend oeuvre, tekeningen vol poëzie, monumentaal en intiem tegelijk, ontroerend, technisch ook prachtig, bijzondere combinatie van materialen en technieken, eigen handschrift, associatief en warm, verveelt nooit.”

Lees ook:Daan Roosegaarde is Kunstenaar van het Jaar
Lees ook:Kies de Kunstenaar van het Jaar
Lees ook:Stem op de Kunstenaar van het Jaar
Lees ook:Kies de Kunstenaar van het Jaar 2015
Lees ook:Marlene Dumas is Kunstenaar van het Jaar

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Daan Roosegaarde is Talent van het Jaar

 1. Gerrit Schilder

  felicitaties aan Daan, die hier onterecht wordt geïntroduceerd als architect (overigens een beschermde titel).

  M.vr.gr.
  Gerrit Schilder
  architect / interieurarchitect
  oud-voorzitter BNI
  past secretary general ECIA

    /   Reply  / 
  1. José van der Wegen Auteur

   Beste meneer Schilder,

   Ik heb een en ander aangepast.

   Met vriendelijke groeten,

   José van der Wegen

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>