Open Monumentendag: een kijkje in de keuken van een monument

Het Archief in Delft is onder meer geopend CREDITS: Archief Delft

Het Archief in Delft is onder meer geopend CREDITS: Archief Delft

Op zaterdag 13 september en zondag 14 september wordt de landelijke Open Monumentendag gehouden. Duizenden monumenten, herkenbaar aan de Open Monumentendag-vlag, openen dan gratis hun deuren voor het publiek. Het thema van dit jaar is ‘Op reis’. Niet alle monumenten zijn beide dagen geopend. Kunst.blog.nl zet enkele opties voor beide dagen op een rij!Onder de geopende monumenten op zaterdag is het Archief van Delft. In de studiezaal kunt u zien hoe spannend archiefonderzoek kan zijn. Met stamboomonderzoek bijvoorbeeld maak je een reis door de tijd! Om hierover meer te vertellen zijn medewerkers van het archief en twee genealogische verenigingen zaterdag tussen 10.00-17.00 uur aanwezig in de studiezaal. Daarnaast kunt u de hele dag deelnemen aan rondleidingen waarbij medewerkers u wijzen op de monumentale schoonheid van het pand, u kunt een kijkje nemen in het restauratieatelier en ook wordt er afgestoten bibliotheek- en beeldmateriaal verkocht.

Een andere optie is een bijzondere, ondergrondse, stadswandeling in Bergen op Zoom. De Grebbe is een fenomenaal kunstwerk op het gebied van bouwkunde en riooltechniek. Het is het oude stadsriool van de stad en is nog steeds een slagader binnen het Bergse rioolstelsel. Wanneer het regent, bestaat de kans dat de rondleidingen door het riool niet door kunnen gaan, omdat de Grebbe zich dan vult met water. Zowel op zaterdag als zondag is de Grebbe te bezoeken, mits dus het weer meewerkt.

Wie op een andere manier de bodem wil onderzoeken kan terecht in het Archeologisch Museum van Haarlem. Honderden jaren oude bodemvondsten geven een schat aan informatie over het verleden van de stad. Het pand waarin het museum gevestigd is, is een juweel op zich en een bezoek meer dan waard. Het museum is het gehele weekend geopend.

Ook het Open Monument van de Maand September is tijdens de Open Monumentendag bereikbaar. Dat is het Waterloopbos in Marknesse. Het bos kent zo’n 30 schaalmodellen voor bestaande situaties van havens, rivieren, sluizen en dijken. De komst van de computer maakte de modellen overbodig, waardoor de modellen buiten gebruik werden gesteld. In 2002 kwam het bos in handen van Natuurmonumenten, dat enkele modellen opknapte en voor bezoekers openstelde. Het resultaat is een bijzonder bos met een bijzonder verhaal.

 

 

Lees ook:Kunst & Ambacht op Open Monumentendag 2015
Lees ook:Museum Prinsenhof is klaar voor de Nacht
Lees ook:Museum Prinsenhof Delft toont eerste druk van Delftse stadsplattegrond uit 1678
Lees ook:Ontdek kunst uit de grond
Lees ook:Lichtjesavond in Delft

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>