Museum Prinsenhof Delft toont eerste druk van Delftse stadsplattegrond uit 1678

Conservator David de Haan met Wethouder Ferrie Förster bij de complete Kaert Figuratief – fotograaf Marco Zwinkels

Museum Prinsenhof Delft heeft recent de nieuwe tijdelijke tentoonstelling ‘Delft op de Kaert’ geopend. Hierin is een unieke, eerste druk te zien van de plattegrond van de ‘Kaert Figuratief’ (1678). Deze belangrijke 17e-eeuwse Delftse stadsplattegrond uit de collectie van Archief Delft wordt beschouwd als een hoogtepunt van de Nederlandse cartografie.

Dit jaar is het 340 jaar geleden dat oud-burgemeester en stadshistoricus Dirck van Bleyswijck van het Delftse stadsbestuur de opdracht kreeg om een nieuwe stadsplattegrond plus randprenten van Delft te laten maken. Deze zogeheten Kaert Figuratief toont Delft in een periode van grote bloei, toen onder meer schepen van de Delftse VOC kamer naar Indië voeren, Anthonie van Leeuwenhoek zijn wetenschappelijke ontdekkingen deed en Delfts Blauw bezig was de wereld te veroveren. Het Delftse stadsbestuur was terecht trots op zijn stad en de kaart diende dan ook ter promotie van Delft, tot ver buiten de stadsgrenzen.

Het formaat van een complete Kaert Figuratief meet een indrukwekkende 185 bij 205 cm. De kaart is meer dan alleen een stadsplattegrond, het toont ook de gebouwen en monumenten waar men trots op was en die nu nog steeds het aangezicht van de stad bepalen. De Kaert Figuratief heeft dan ook in belangrijke mate bijgedragen aan het beeld van Delft als parel uit de Gouden Eeuw en toont de stad op haar mooist.

Delft verkeert in de gelukkige omstandigheid dat zij met betrekking tot de Kaert Figuratief in het bezit is van een aantal unieke objecten van nationaal belang, zoals de enige bewaard gebleven eerste druk van de plattegrond en de originele drukplaten. Dat talloze archiefstukken over de totstandkoming van de kaart zijn bewaard gebleven is zeer uitzonderlijk. Het verhaal van de Kaert Figuratief kan dan ook alleen maar in Delft worden verteld. De tentoonstelling biedt een unieke kijk in de geschiedenis van de Nederlandse cartografie en kunstgeschiedenis.

De plattegrond is recent gerestaureerd en gedigitaliseerd en is speciaal voor deze tentoonstelling tijdelijk te bezichtigen. Ook veel van de andere getoonde objecten zijn, vanwege hun kwetsbaarheid slechts zelden te zien voor het publiek.

BRON: persbericht Museum Prinsenhof Delft

 

Lees ook:De strandbeesten van Theo Jansen
Lees ook:Museum Prinsenhof behaalt recordaantal bezoekers
Lees ook:Museum Prinsenhof Delft verwerft Delfts topstuk op TEFAF
Lees ook:Museum Prinsenhof toont Leda en de Zwaan
Lees ook:Oude kunst- en antiekbeurs Delft 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>