Kunst & Ambacht op Open Monumentendag 2015

Logo Open Monumentendag

Open Monumentendag 2015, in het weekend van 12 en 13 september, staat dit keer in het teken van Kunst & Ambacht. Bezoekers kunnen tijdens deze 29e editie van het evenement kennismaken met allerlei vormen van kunsten en ambachten.

Met het thema Kunst & Ambacht is er veel aandacht voor de architectuur zelf, de toegepaste kunsten die daarin te zien zijn en de inspiratiebron die monumenten zijn voor andere kunstvormen. De ambachtskant zal tijdens deze Open Monumentendag uitvoerig worden uitgelicht: het stucwerk, de wandbeschilderingen, de tegeltableaus, het metselwerk, de betimmeringen, de beglazing. Ook de ambachten gerelateerd aan de inrichting van monumenten, zoals het meubilair, het servies en glaswerk of de stoffering komen aan bod. In verschillende bijzondere monumenten spelen toegepaste kunsten een belangrijke rol, waaronder stadspaleizen, religieuze monumenten, openbare gebouwen en kantoren.

Met het thema Kunst & Ambacht is op Open Monumentendag een breed aanbod aan monumenten te bezichtigen, met aandacht voor verschillende kunstvormen, voor vakmanschap, het (restauratie)ambacht en moderne toepassingen. Hedendaagse ambachtslieden en ontwerpers laten zich vaak inspireren door traditioneel vakwerk. Ook schilders, beeldhouwers, musici, theatermakers en andere kunstenaars vertonen hun kunsten tijdens Open Monumentendag 2015. In het kader van het thema Kunst & Ambacht wordt dit jaar samengewerkt met het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE). Ruim 300 gemeenten zullen dit jaar weer meedoen aan de Open Monumentendag. Gemeentelijke comités maken hun eigen programma op de zaterdag, de zondag of het hele weekend.

Opengestelde monumenten en activiteiten staan vanaf 1 juli op www.openmonumentendag.nl. In aanloop naar de Open Monumentendag kunnen monumentenliefhebbers het Open Monument van de Maand bezoeken, ook in het kader van Kunst & Ambacht. Elke maand gaat er ergens in Nederland een monument gratis open. Informatie hierover staat op www.openmonumentendag.nl. Op de vrijdag voor de Open Monumentendag, op 11 september, is er ook in 2015 de Open Monumenten Klassendag, waarbij leerlingen uit de groepen 7/8 van basisscholen in het hele land monumenten bezoeken.

Op donderdag 10 september wordt Open Monumentendag 2015 officieel geopend in Bergen op Zoom. Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, georganiseerd om de publieke belangstelling en het draagvlak voor het behoud van monumenten te vergroten. Duizenden monumenten in Nederland zijn dat weekend gratis toegankelijke voor publiek, hiermee is het één van de grootste culturele evenementen van Nederland. De Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days.

BRON: Persbericht Open Monumentendag

Lees ook:Open Monumentendag: een kijkje in de keuken van een monument
Lees ook:Academie voor Kunst en Ambacht verhuist naar Nijmegen
Lees ook:Iris van Herpen in Centraal Museum Utrecht
Lees ook:Art Berlin Contemporary is gestart
Lees ook:Kunst en ambacht op Landgoed Klarenbeek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>