Tijdloze erotiek in het Prentenkabinet Boijmans van Beuningen

  Reclame: Masterpiece: Bikini&Pareo, Crystal Blue, Summer 2016


Reclame: Masterpiece: Bikini&Pareo, Crystal Blue, Summer 2016

Reclame voor parfums, jeans en lingerie zijn een voertuig voor dromen, net als prenten dat ruim 500 jaar eerder waren. Kunstenaar Martin Hesselbein ontdekte een opvallende gelijkenis. Als gastconservator combineerde hij renaissanceprenten en bijpassende mode-advertenties, met verbluffend resultaat. Dit resultaat is binnenkort te zien in het Prentenkabinet van het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. 

Zwoel en sexy: reclamefotografen weten hoe ze de consument moeten verleiden. De codes zijn duidelijk en bekend. Modellen zijn mooier en slanker dan gewone mensen, de wereld waarin ze leven is ideaal en altijd vergeven van zonneschijn. Ze leunen bevallig tegen een muur of kijken de voorbijganger uitdagend aan, met een erotisch geladen blik. De Zwitserse kunstenaar Martin Hesselbein ontdekte hoe klassiek de poses van modellen in modeadvertenties eigenlijk zijn en hoezeer hun houdingen gekopieerd lijken van prenten uit de 15e en 16e eeuw. Als gastconservator richtte hij een fijne, kleine expositie in het Prentenkabinet van Museum Boijmans Van Beuningen in met prenten uit de periode van 1475 tot circa 1550. Ze worden geplaatst naast modeadvertenties die Hesselbein in de loop der jaren uit verschillende magazines scheurde.Zo zijn prenten van onder anderen Jakob Binck, Marcantonio Raimondi en Cherubino Alberti te zien naast advertenties van merken als Versace, Armani Red en Jil Sander. Gecombineerd zorgen de prenten en reclames voor een bijzondere kijkervaring.

Prenten hadden in de renaissance een duidelijke functie: voor kunstenaars waren ze een soort etalage om te laten zien tot welk perspectiefgebruik en magnifieke techniek ze in staat waren. Net als reclame van tegenwoordig was het een manier om meer bekendheid te genereren voor hun werk. De geselecteerde prenten hebben een sterke hedonistische lading en communiceren gecombineerd met de advertenties het ultieme carpe diem-gevoel. “Ze bevatten een net zo expliciete belofte van sensualiteit als eigentijdse modefotografie”,zegt Hesselbein. Peter van der Coelen, conservator Prenten en tekeningen van Museum Boijmans Van Beuningen: “Deze tentoonstelling laa bezoekers met een frisse, nieuwe blik naar prenten kijken.”

Tijdloze erotiek: Renaissanceprenten en Modefotografie is te zien vanaf 13 augustus tot en met 9 oktober.

BRON: Persbericht Museum Boijmans van Beuningen

Lees ook:Max Klinger in het Prentenkabinet
Lees ook:Boijmans van Beuningen toont topstukken op TEFAF
Lees ook:Rondom Fra Bartolommeo in Boijmans van Beuningen
Lees ook:Oud-directeur Museum Boijmans Van Beuningen overleden
Lees ook:Boijmans van Beuningen investeert in de toekomst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>