Boijmans van Beuningen toont topstukken op TEFAF

Fra Bartelommeo, Man Walking CREDITS: Museum Boijmans van Beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert topstukken van tekenkunst en prentkunst in de Paper Section van de komende kunstbeurs TEFAF Maastricht. De tentoonstelling ‘Collecting Collectors at Museum Boijmans Van Beuningen’ toont een dertigtal tekeningen en prenten van de vroege middeleeuwen tot nu. Ook twee verzamelaarsalbums zijn te zien, waaronder een album met tekeningen van Fra Bartolommeo van de achttiende-eeuwse Florentijnse verzamelaar Niccolò Gabburri.

Museum Boijmans Van Beuningen is door de gerenommeerde internationale kunstbeurs uitgenodigd om dit jaar een tentoonstelling te maken voor de hernieuwde Paper Section. Het museum bezit verscheidene collecties op wereldniveau met een reikwijdte van de vroege middeleeuwen tot nu. Op de TEFAF zullen grafische kunstwerken van onder anderen Lucas van Leyden, Jean-Honoré Fragonard, Michelangelo, Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn, Salvador Dalí en Yayoi Kusama worden getoond. Ook drie  tekeningen van Fra Bartolommeo zijn geselecteerd als voorbode van de grote tentoonstelling in het komende najaar.

Museum Boijmans Van Beuningen is gevormd door de collecties van particuliere verzamelaars. vermaarde collecties. Maar ook andere belangrijke verzamelaars hebben bijgedragen aan de opbouw van de collecties, met name die van het prentenkabinet. ‘Collecting Collectors at Museum Boijmans Van Beuningen’ toont grafische kunstwerken afkomstig uit elf  verzamelingen: Frans Boijmans (1767-1847), Hubert Montauban van Swijndrecht (1841-1929), Adriaan Domela Nieuwenhuis (1850-1935), Johan Bierens de Haan (1867-1951), D.G. van Beuningen (1877-1955), Franz Koenigs (1881-1941), Vitale Bloch (1900-1975), Edward James (1907-1984), Cornelis Schimmelpenninck van der Oije (1906-1987), Theo Lunsingh Scheurleer (1911-2002) en Peter Paul Peterich (1933-2000).

De collectie van Museum Boijmans Van Beuningen bestaat uit zo’n 145.000 objecten, waarvan 82.000 prenten en tekeningen. De ongeveer 70.000 werken die nu niet op zaal kunnen worden getoond zijn verdeeld over verschillende depots. In de museumwereld heerst al enige tijd onvrede over de klassieke, gesloten depots. Met de prachtige collectieopslagvan het museum in het achterhoofd kwam er een nieuw idee: waarom de collectie niet toegankelijk maken voor het publiek en bezoekers mee laten kijken in de wereldvan conserveren en restaurerendie in musea altijd verborgen blijft. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor een nieuw Collectiegebouw in volle gang. Een uniek bouwwerk van MVRDV dat zowel een spiegel voor de stad zal zijn als een topbewaarplaats voor kunstwerken en museale objecten. Het Collectiegebouw zal naast het museumverrijzen. Het is een internationaal novum, met optimaal beveiligde en geklimatiseerde ruimtes, restauratie-en fotoateliers, galeries en presentatiezalen. Het publiek kan hier kennismaken met de collectie en alle facetten zien van het bewaren van kunstwerken –van restauratieprojecten tot ingewikkelde transporttrajecten. De opening staat gepland voor 2018.

BRON: Persbericht Museum Boijmans van Beuningen

Lees ook:Museum Boijmans van Beuningen krijgt topstukken in bruikleen
Lees ook:Wateroverlast bij Museum Boijmans van Beuningen
Lees ook:KPN wordt hoofdsponsor expositie Gek van Surrealisme
Lees ook:Boijmans van Beuningen combineert depot met nieuwe aanwinsten
Lees ook:Tondo Mondo van Olphaert den Otter vindt nieuwe stek in Boijmans van Beuningen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>