Rondom Fra Bartolommeo in Boijmans van Beuningen

Fra Bartolommeo, Portret van Michelangelo Buonarroti,circa 1516-1517, rood en zwart krijt, Museum Boijmans Van Beuningen (voormalige collectie Koenigs)

Afgelopen weekeinde opende de grote najaarstentoonstelling Fra Bartolommeo – de goddelijke renaissance. Daarbij hoort ook een uitgebreide randprogrammering: het Prentenkabinet toont tekeningen van tijdgenoten als Rafaël en Michelangelo en plaatst Fra Bartolommeo zo in zijn artistieke context.Weinigen konden zo virtuoos tekenen en schilderen als Fra Bartolommeo (1473-1517), monnik en leider van het schildersatelier in het beroemde San Marco-klooster in Florence. Alleen al zijn voorstudies zijn fenomenaal. Deze vormen de sleutel tot zijn schilderijen, die worden gerekend tot de Hoogrenaissance.

Museum Boijmans Van Beuningen brengt aan de vooravond van zijn 500e sterfjaar een hommage aan Fra Bartolommeo. Het museum toont elf van zijn schilderijen en hun voorbereidende tekeningen. Hiervan komen er 120 uit de eigen collectie, uit de beroemde albums van de Florentijnse verzamelaar Gabburri. Van diverse internationale musea zijn nog 21 extra tekeningen in bruikleen gekregen. Ze laten samen zien hoe Fra Bartolommeo met engelengeduld de poses van te schilderen figuren uitprobeerde, en de plooival van hun kleding bestudeerde, tekenend met zwart en rood krijt, of pen.

Het Prentenkabinet plaatst met Rondom Fra Bartolommeo de renaissancekunstenaar in zijn artistieke context. In de schilderijen van Fra Bartolommeo draaide alles om monumentaliteit, schoonheid en harmonie. Leonardo da Vinci was een belangrijk voorbeeld. Michelangelo en Rafaël waren zijn Florentijnse tijdgenoten, en hij wordt gezien als de artistieke nazaat van die andere dominicaner broeder, Fra Angelico (1395-1455), die zeventig jaar eerder een succesvol schildersatelier in het San Marco-klooster leidde.

In Rondom Fra Bartolommeo worden veertig tekeningen en een aantal prenten getoond uit de vooraanstaande collectie vroege Italiaanse teken- en prentkunst van het museum. Naast tekeningen van Rafaël, Michelangelo en Fra Angelico zijn er ook twee portretten te zien die Fra Bartolommeo tekende van Michelangelo, die hij evenals Rafaël persoonlijk kende. Van Benozzo Gozzoli (1420-1497), bekend van zijn fresco-cyclus De reis van de drie koningen in het Palazzo Medici, wordt een bijzonder album getoond met tekeningen van zijn leerlingen.

BRON: Persbericht Museum Boijmans van Beuningen

Lees ook:Boijmans van Beuningen eert Fra Bartolommeo
Lees ook:Boijmans van Beuningen is klaar voor 2015
Lees ook:Boijmans van Beuningen toont topstukken op TEFAF
Lees ook:Rafaël tentoonstelling in Teylers Museum
Lees ook:Museum Boijmans van Beuningen krijgt topstukken in bruikleen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>