Gemeentemuseum Den Haag past Mondriaan & De Stijl aan

Piet Mondriaan, Compositie met groot rood vlak, geel, zwart, grijs en blauw, 1921, olieverf op doek, 59,5 x 59,5 cm. Collectie Gemeentemuseum Den Haag © 2007 Mondrian/Holtzman Trust c/o HCR International, Warrenton (VA, USA)

Het Gemeentemuseum past de vaste tentoonstelling Mondriaan & De Stijl aan. Het Gemeentemuseum opende de permanente tentoonstelling in 2011, maar na vier jaar is het niet alleen tijd voor een opknapbeurt maar ook voor een nieuwe opstelling. In de nieuwe opstelling zijn straks meer Mondriaans te zien. Als gevolg van de veranderingen is de tentoonstelling tot en met 30 januari niet te zien. De Mondriaan & De Stijl-vleugel is dan gesloten voor publiek.

Met de tentoonstelling Mondriaan & De Stijl werd het Gemeentemuseum Den Haag de thuisbasis voor werken van De Stijl en werken van Mondriaan. Het laatste meesterwerk van de kunstenaar, Victory Boogie Woogie, is onder meer te zien in dit museum. Nu het werk van Piet Mondriaan echter steeds populairder wordt en bezoekers uit het buitenland naar Den Haag komen, is gekozen voor een opfrissing van de expositie. Er zijn straks meer werken van Mondriaan dan ooit te zien. De unieke collectie omvat namelijk bijna 300 werken. In de nieuwe opstelling zal de volledige ontwikkeling van figuratieve naar abstracte schilderkunst van Mondriaan nog beter te zien zijn.

Overigens is Mondriaans Victory Boogie Woogie (1942-1944) gewoon te zien tijdens de herinrichting van de expositie, omdat deze tot en met maart deel uitmaakt van de Mark Rothko tentoonstelling. De Victory Boogie Woogie is te zien in een speciale zaal waarin het werk van Mark Rothko wordt vergeleken met dat van Mondriaan. Ook het allerlaatste werk van Piet Mondriaan en het allerlaatste werk van Mark Rothko zijn daar naast elkaar te zien.

Lees ook:Schilderij Mondriaan brengt mogelijk record op
Lees ook:Gemeentemuseum Den Haag geeft ‘nucleaire top-korting’
Lees ook:Meesters uit het Mauritshuis in Gemeentemuseum Den Haag
Lees ook:Den Haag pakt uit met Mondriaan en De Stijl in 2017
Lees ook:Canon van de Moderne Kunst is compleet

1 Reacties // Reageer

One thought on “Gemeentemuseum Den Haag past Mondriaan & De Stijl aan

  1. Yvette

    Dat komt heel mooi samen met de aankoop van de Mondrian Dress! Die is in de nieuwe opstelling te bewonderen :-)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>