Meesters uit het Mauritshuis in Gemeentemuseum Den Haag

Johannes Vermeer (1632-1675), Meisje met de parel, c. 1665, doek, 44,5 x 39 cm, Den Haag, Mauritshuis

Het is bijna zover, dan zal er in het Gemeentemuseum te Den Haag zes eeuwen schilderkunst onder één dak te zien zijn. Aankomend weekend kun je het Mauritshuis nog bezoeken, daarna zal de renovatie starten. Twee jaar lang zullen ruim 100 meesterwerken uit de collectie van het Mauritshuis de topstukken van het Gemeentemuseum prachtig aanvullen. “Hiermee beschikt Den Haag over het mooiste museum van Europa”, aldus directeur Benno Tempel.

Meesterwerken als De Stier van Paulus Potter, De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt van Rijn, het Meisje met de Parel en het Gezicht op Delft van Johannes Vermeer, zullen vloeiend overgaan in hoogtepunten uit de moderne kunst als de Victory Boogie Woogie van Mondriaan, de schilderijen van de Haagse School of Picasso en Marlene Dumas. Bij deze unieke collectie wordt tevens een interessante cursus (met rondleiding) gegeven waarin zes eeuwen schilderkunst uitgebreid de revue passeren, van figuratieve tot de abstracte kunst van Mondriaan.

Piet Mondriaan, Evening; De rode boom, 1908-1910, olieverf op doek, 70 x 99 cm. Collectie Gemeentemuseum Den Haag © 2007 Mondrian/Holtzman Trust c/o HCR International, Warrenton (VA, USA)

Bovendien zullen beide museumdirecteuren op zondag 24 juni het woord nemen en vertellen over de vele meesterwerken die de collecties van beide musea zo bijzonder maken tijdens de lezing Mondriaan meets Mauritshuis. Deze samengestelde tentoonstelling zal van 28 april 2012 tot en met 30 juni 2014 in het Gemeentemuseum Den Haag te zien zijn.

Lees ook:Gemeentemuseum Den Haag: Zes eeuwen kunst onder één dak
Lees ook:Gemeentemuseum Den Haag geeft ‘nucleaire top-korting’
Lees ook:Den Haag bereidt zich voor op Museumnacht
Lees ook:Gemeentemuseum Den Haag past Mondriaan & De Stijl aan
Lees ook:Van Gogh trekt in bij Hermitage

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>