Canon van de Moderne Kunst is compleet

De nummer 50 van de canon: het werk van Jackson Pollock CREDITS: //Vensters

Online kunstmagazine //Vensters heeft een canon van 50 moderne kunstwerken samengesteld. In totaal zijn 50 verschillende kunstenaars vertegenwoordigd. Vandaag werd het vijftigste en laatste kunstwerk gepresenteerd: One: number 31 van de Amerikaanse kunstenaar Jackson Pollock.

Mont Saint Victoire van Paul Cezanne was in 2011 het eerste kunstwerk dat werd geselecteerd voor de canon van de moderne kunst. Sindsdien werd maandelijks een nieuw kunstwerk besproken op de //Vensters – kunstmagazine website (www.kunstvensters.com). Na werken van onder andere Picasso, Kandinsky, Dali en Rothko, werd vandaag het 50e kunstwerk bekend gemaakt. Hoofdredacteur Jeroen de Baaij spreekt van ‘50 kunstwerken die iedereen zou moeten kennen’.

In de canon van de moderne kunst zijn 40 schilderijen, 8 beeldhouwwerken en 2 foto’s opgenomen. De gekozen werken zijn gemaakt tussen ongeveer 1900 en 1950 en geven zo een overzicht van de ontwikkeling van de moderne kunst. Van iedere kunstenaar werd maximaal 1 werk geselecteerd. In totaal zijn vier in Nederland geboren kunstenaars opgenomen in de canon: Piet Mondriaan, Kees van Dongen, Theo van Doesburg en Willem de Kooning.

Van de 50 werken in de canon van de moderne kunst zijn er vier te zien in Nederlandse musea: de Victory Boogie Woogie (Mondriaan) en Contra-compositie van dissonanten XVI (Theo van Doesburg) in het Gemeentemuseum, Unieke vormen van continuïteit in de ruimte (Umberto Boccioni) in het Kröller Müller Museum en de Licht-Ruimte Modulator (Laszlo Moholy-Nagy) in het Van Abbemuseum.

Op uitnodiging van //Vensters kunstmagazine kiezen het Gemeentemuseum uit Den Haag en het Kröller Müller Museum uit Otterlo later deze maand hun favoriete werk uit de canon. Ook zal er een uitgebreid overzicht met alle feiten en cijfers over de canon van de moderne kunst worden gepubliceerd.

De volledige Canon van de Moderne Kunst is te vinden op: www.kunstvensters.com/canon

 

BRON: Persbericht Kunstvensters.com

Lees ook:Kröller-Müller koopt schets Brancusi
Lees ook:Ger van Elk: Pionier van de conceptuele kunst
Lees ook:De allermooiste werken op papier
Lees ook:Louise Bourgeois vast in Gemeentemuseum
Lees ook:Haags Gemeentemuseum leent topstukken van Centre Pompidou

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>