Herman de Vries mag naar Biënnale van Venetië

Een werk van herman de vries CREDITS: herman de vries, Mondriaan Fonds

De presentatie ‘to be all ways to be’ van beeldend kunstenaar Herman de Vries (1931) en de curatoren Colin Huizing (1965) en Cees de Boer (1955) is door het Mondriaan Fonds uitgeroepen tot Nederlandse inzending voor de 56e editie van de Biënnale van Venetië. De 56e editie vindt in 2015 plaats.

Met de keuze voor De Vries (die zijn naam als herman de vries gebruikt) volgt het Mondriaan Fonds het advies van een jury, die uit vijf voorstellen het plan van herman de vries en het duo Huizing en De Boer koos. De keuze viel vooral op de presentatie die herman de vries met Colin Huizing en Cees de Boer ontwikkelde wegens de kwaliteit van de kunstenaar en zijn oeuvre en de relevantie van het voorstel. Het Rietveldpaviljoen wordt gevuld met driedimensionale installaties, waaronder nieuw werk dat de vries gaat maken op verlaten en overwoekerde eilanden in de Venetiaanse lagune. De vries beschouwt de natuur als het beste werkelijkheidsmodel en het is zijn doel de immanent-poëticale kwaliteit daarvan te tonen.

De jury is gefascineerd door het engagement van de vries en meent dat het binnen het spektakel van de biënnale een krachtige, geloofwaardige, intieme en actuele presentatie wordt in al zijn soberheid en kernachtigheid. De vries vindt het zelf een unieke mogelijkheid om zijn statement te maken op een vooraanstaand internationaal platform. Binnen de beeldende kunst is de relatie tussen de mens, cultuur en natuur in toenemende mate onderwerp van (artistiek) onderzoek, een thema waar ook de vries al decennia mee bezig is.

Hij werkt al meer dan 60 jaar aan een veelzijdig oeuvre waarin kunst, wetenschap en filosofie met de werkelijkheid van de wereld worden geconfronteerd. De thematiek van zijn werk is actueel in een tijd waarin ecologische kwesties op een bredere maatschappelijke aandacht kunnen rekenen. Dit najaar toont het Stedelijk Museum Schiedam de overzichtstentoonstelling ‘herman de vries. the poet in his poetry’ samengesteld door curator Colin Huizing met Cees de Boer als adviseur. Ook zal de vries later dit jaar te zien zijn in een door het Guggenheim Museum georganiseerde Zero-expositie in New York.

De vier andere geselecteerde voorstellen waren: ‘Ellen Gallagher. Kapsalon’ van Roel Arkesteijn; ‘Yael Davids, Wendelien van Oldenborgh and others’ van Frédérique Bergholtz; ‘De Staat van Erik’ van Xander Karskens; en ‘Rineke Dijkstra’ van Hripsime Visser en Bart Rutten. De jury was onder de indruk van de plannen die een rijk geschakeerd beeld tonen van de vitaliteit, actualiteit en diversiteit van de beeldende kunst in Nederland. De jury bestond uit Hester Alberdingk Thijm (directeur AkzoNobel Art Foundation), Saskia Bos (dean Cooper Union for the Advancement of Science and Art), Aernout Mik (beeldend kunstenaar) en Martijn van Nieuwenhuyzen (curator Stedelijk Museum Amsterdam). Voorzitter is Birgit Donker, directeur Mondriaan Fonds.

Het Mondriaan Fonds is verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending op de Biënnale van Venetië. Voor de 56e editie maakte het Mondriaan Fonds wederom gebruik van een open call aan curatoren, die werden opgeroepen met een plan te komen passend bij een statelijke manifestatie. De Biënnale vindt plaats van 9 mei tot 22 november 2015.

Lees ook:Vooruitblik op to be all ways to be
Lees ook:herman de vries, to be all ways to be in Venetië
Lees ook:Alles van herman de vries. all!
Lees ook:Nederlandse jury Biënnale Venetië zoekt naar afgevaardigde namens Nederland
Lees ook:herman de vries in het Kröller-Müller

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>