Herman Hertzberger in Het Nieuwe Instituut

Herman Hertzberger. Centraal Beheer Apeldoorn, 1972. Foto: Johan van der Keuken

In Het Nieuwe Instituut in Rotterdam is vanaf 20 september een dubbeltentoonstelling te zien in het kader van Structuralisme. De tentoonstelling is onder meer samengesteld doro Herman Hertzberger, één van Nederlands bekendste architecten. Hij neemt al meer dan een halve eeuw een uitgesproken positie in binnen de architectuur door zijn streven naar een menselijke en menswaardige architectuur.

Hertzberger geldt bovendien als de meest toonaangevende scholenbouwer in Nederland. Hij brak begin jaren ’80 door met zijn Apolloscholen in Amsterdam: scholen met een vriendelijk karakter door hun villa-achtige uitstraling en met de voor Hertzberger typerende hal, die een multifunctioneel karakter heeft en zou uitgroeien tot zijn handelsmerk. Onlangs onderging Tivoli Vredenburg een complete renovatie onder zijn leiding. Eind vorig jaar droeg Herman Hertzberger een belangrijk deel van zijn archief over aan Het Nieuwe Instituut. Het gaat om een collectie van circa 7.000 ontwerpschetsen, bijna zijn gehele oeuvre, vanaf de jaren ’50 tot heden. Maar ook 10.000 notitieboekjes, de originele maquettes gemaakt door steeds dezelfde bouwer, en vele inspiratiebronnen. Het Nieuwe Instituut toont in de komende tentoonstelling onder meer een selectie uit dit archief, maar ook foto’s en werk van Ed van der Elsken, Johan van der Keuken en Aldo van Eyck.

Structuralisme is een dubbeltentoonstelling. Het eerste deel, ‘Ruimte maken, ruimte laten’, toont het werk en gedachtegoed van Herman Hertzberger , het tweede deel een installatie in vier bedrijven. Met deze installatie verkent het Jaap Bakema Study Centre de ontwikkeling en actualiteit van het Nederlands Structuralisme. Vier opeenvolgende presentaties belichten de thema’s onderwijs, idealen, bouwen en de stad. De installatie is ontworpen door Bureau LADA. Beide tentoonstellingen bevatten een schat aan uniek, nog niet eerder getoond archiefmateriaal.

 

Lees ook:Het Nieuwe Instituut pakt opgeslagen stijlkamers uit
Lees ook:Alles van herman de vries. all!
Lees ook:Dichterbij Herman Brood in Museum Willem van Haren
Lees ook:Nationaal Archief vindt onontdekte Mesdag
Lees ook:Red de dia’s van Ed van den Elsken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>