Red de dia’s van Ed van den Elsken

Eind 2015 is het Nederlands Fotomuseum gestart met het grootste fotorestauratieproject uit de Nederlandse geschiedenis. In totaal moeten alle circa 45.000 kleurendia’s van Ed van der Elsken gerestaureerd worden. Dat is geen eenvoudige klus, aangezien de dia’s door vocht in zijn woonhuis zijn aangetast door schimmel. De toekomst van de dia’s staat daardoor op het spel. Maar als liefhebber van het werk van Van den Elsken is daar iets aan te doen.

Het Nederlands Fotomuseum heeft reeds een intensieve fundraising-campagne gevoerd. Het resultaat? De helft van het benodigde budget is binnen. Hiermee valt een deel van het archief al veilig te stellen. Maar uiteraard is het de wens om het gehele archief veilig te stellen. Daar is nog meer budget voor nodig. Weldoeners en liefhebbers van het werk van Van den Elsken kunnen daarbij helpen. Het Nederlands Fotomuseum heeft via deze website een nieuwe crowdfundingsactie lopen. Vanaf 5 euro kun je al één dia helpen redden en voor 100 euro zijn 20 dia’s van een toekomst verzekerd. De hoop is om dit jaar het restauratietraject af te kunnen ronden.

Kijk voor meer informatie over het restauratietraject naar dit filmpje.

De eerste resultaten van het restauratieproject zijn ook anderzijds al te zien. Op 6 mei opent in het Nederlands Fotomuseum de tentoonstelling De Collectie belicht door Eddy Posthuma de Boer, waarin fotograaf Posthuma de Boer zijn persoonlijke keuze uit de Avenue-series van Ed van der Elsken presenteert. Daarnaast opent op 23 juni het Nederlands Fotomuseum als eerste museum zijn deuren op het reizende theaterfestival de Parade. In het zogenaamde Parademuseum kunnen bezoekers een eigentijdse diashow van het boek Eye Love You meemaken. De show reist mee met de Parade van 23 juni tot en met 28 augustus langs de vier grote steden. Tenslotte verschijnt in mei een heruitgave van het fotoboek Eye Love You bij uitgeverij Lecturis in samenwerking met uitgeverij Bas Lubberhuizen.

BRON: Nederlands Fotomuseum

Lees ook:Win een fotoprint uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum!
Lees ook:Bijzondere foto’s in het Nederlands Fotomuseum
Lees ook:De geheimen van het Philips Natlab in beeld: Ed van der Elsken
Lees ook:Lightpainten met Lomography tijdens Museumnacht010
Lees ook:Berendina Jaasma wint Fotoprint Nederlands Fotomuseum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>