Het Nieuwe Instituut pakt opgeslagen stijlkamers uit

Een stijlkamer van het Amsterdam Museum FOTO: Amsterdam Museum via Het Nieuwe Instituut

Halverwege de vorige eeuw maakte de historisch ingerichte stijlkamer in veel musea plaats voor de ‘white cube’. Moderne kunst had neutrale, witte tentoonstellingswanden nodig was de gedachte, geen historisch ingerichte kamers. De stijlkamers verdwenen naar het depot. Van 1 februari tot en met 6 april 2015 neemt Het Nieuwe Instituut de stijlkamer als aanleiding voor een programma over tentoonstellingsmodellen. Voor 1:1 Stijlkamers ontwierp de Griekse architect en kunstenaar Andreas Angelidakis een installatie met stijlkamers uit de collectie van het Amsterdam Museum.

Stijlkamers werden eind 19e eeuw populair als museale presentatievorm. Meubels, wandbekleding en kunstwerken moesten samen een ‘stijlzuiver’ beeld geven van de heersende smaak. De stijlkamers die in Het Nieuwe Instituut te zien zullen zijn, komen oorspronkelijk uit het Stedelijk Museum in Amsterdam. In de jaren zeventig van de vorige eeuw moesten ze daar plaatsmaken voor de zich snel uitbreidende collectie moderne kunst. Van de stijlkamers die naar Rotterdam komen, wordt door Angelidakis soms alleen een fragment uitgelicht of de constructie gebruikt. Hij isoleert en combineert en vertelt onderzoekend en associërend een verhaal over de veranderende betekenis van ruimte in de geschiedenis van het tentoonstellen. De installatie bestaat uit vijf ruimtes, waarin opkomst, neergang en wederkeer van de stijlkamer wordt verbeeld.

 

Het kroonstuk van 1:1 Stijlkamers is de Empire kamer uit de collectie van het Amsterdam Museum. Deze 19e-eeuwse stijlkamer zal in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en Amsterdam Museum in de tentoonstelling worden gereconstrueerd. Op woensdag- en zondagmiddag kan het publiek de restauratoren live aan het werk zien. 1:1 Stijlkamers maakt deel uit van een drieluik over het interieur. Eerder was in Het Nieuwe Instituut al de tentoonstelling 1:1 Sets for Erwin Olaf & Bekleidung te zien. In 2016 volgt een tentoonstelling over de showroom. Het drieluik gaat steeds uit van 1:1 modellen (ofwel: op ware grote) en onderzoekt de betekenis van representatie en authenticiteit. Het drieluik is onderdeel van de programmalijn Landschap en Interieur.

De tentoonstelling in het Nieuwe Instituut is te zien vanaf 1 februari 2015 tot en met 6 april 2015.

Lees ook:Centraal Museum viert terugkeer van 16de-eeuws altaarstuk
Lees ook:Herman Hertzberger in Het Nieuwe Instituut
Lees ook:84.000 bezoekers voor Rome. De droom van keizer Constantijn
Lees ook:230.000 bezoekers voor De Nieuwe Kerk in 2015
Lees ook:Stedelijk Museum presenteert werk Saskia Noor van Imhoff

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>