Januari is Mozart-maand bij het Nederlands Kamerorkest

Het Nederlands Kamerorkest onder leiding van dirigent Jérémie Rhorer speelt samen met De Nationale Opera Die Entführung aus dem Serail van Mozart in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. De opera, met regie van Johan Simons, is afgelopen vrijdag 13 januari in première gegaan. Daarnaast speelt het Nederlands Kamerorkest deze maand muziek van Mozart in Het Concertgebouw en Paradiso en wordt de film Amadeus vertoond in de NedPhO-Koepel in Amsterdam. Januari is daarom Mozart-maand bij het Nederlands Kamerorkest.

Die Entführung aus dem Serail werd voor het eerst opgevoerd op 16 juli 1782 in het Burgtheater in Wenen en werd door Mozart zelf gedirigeerd. Het Duitstalige ‘Singspiel’ over een ontvoering uit een harem viel in de smaak bij de Weense aristocratie. De burgers waren echter niet meteen enthousiast over het verrassende gegeven van de nobele moslim die zijn gevangenen vrijlaat in plaats van zich te wreken. Maar binnen tien jaar maakte de Die Entführung aus dem Serail een triomftocht langs veertig Europese steden. De oriëntaalse twist die Mozart in zijn muziek verwerkte, viel uiteindelijk goed in de smaak.

Op donderdag 19 januari aanstaande vertoont het Nederlands Philharmonisch Orkest de film Amadeus in de NedPhO-Koepel in Amsterdam. Deze film uit 1984 is losjes gebaseerd op de laatste jaren van het leven van Wolfgang Amadeus Mozart. Die Entführung aus dem Serail komt ook in de film voor. Keizer Jozef II, die bij de première aanwezig was, zei na afloop dat het stuk wel erg veel noten bevatte, waarop Mozart geantwoord zou hebben dat er precies genoeg noten in zaten.

De muziek van Mozart wordt later in januari diverse malen gespeeld door het Nederlands Kamerorkest. Op zaterdag 28 en maandag 30 januari speelt het orkest in Het Concertgebouw twee totaal verschillende symfonieën van de grootmeester: Symfonie nr. 35 ‘Haffner’ en Symfonie nr. 36 ‘Linzer’. Daarnaast speelt het Nederlands Kamerorkest op dinsdag 31 januari tijdens Dvořák in Paradiso – naast uiteraard veel Dvořák – het stuk Sinfonia Concertante van Mozart.

Al sinds 1985 zijn het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest de vaste orkestpartner van De Nationale Opera. Elk jaar spelen de orkesten het merendeel van de operaproducties in Nationale Opera & Ballet. Marc Albrecht is chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest en van De Nationale Opera, waarmee de veelgeprezen artistieke samenwerking tussen beide organisaties zich steeds verder versterkt. In het seizoen 2016/2017 worden er drie opera’s gespeeld door het Nederlands Kamerorkest en vier door het Nederlands Philharmonisch Orkest.

BRON: Persbericht Orkest.nl

 

Lees ook:Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest bestaat 30 jaar
Lees ook:Roméo et Juliette in première bij De Nationale Opera
Lees ook:Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest pakt uit op Uitmarkt 2015
Lees ook:Chef-dirigent Marc Albrecht geeft masterclass
Lees ook:Veronika Eberle speelt Beethovens Vioolconcert

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>