Roméo et Juliette in première bij De Nationale Opera

Roméo et Juliette in première bij De Nationale Opera CREDITS: Orkest.nl

Het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van dirigent Kazushi Ono speelt samen met De Nationale Opera én Het Nationale Ballet Roméo et Juliette van Berlioz in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Het is voor eerst dat het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera beiden samenwerken met de Het Nationale Ballet. De opera gaat vrijdag 15 april in première. De regie is in handen van Sasha Waltz, die in 2014 bij De Nationale Opera hoge ogen gooide met de opera Orfeo van Monteverdi. De Franse componist Hector Berlioz (1803 – 1869) voltooide Roméo et Juliette in 1839. De opera wordt gezien als de stilistische link tussen Beethoven en Wagner. Zowel qua structuur als muziek hoor je dat Berlioz heel goed naar Symfonie nr. 9 van Beethoven heeft geluisterd. Wagner liet zich daaropvolgend volop inspireren door Berlioz. Dat hoor je voornamelijk in Tristan und Isolde, waar Wagner de orkestrale kracht en dramatiek van Berlioz zich helemaal eigen heeft gemaakt.

We hebben het aan de Italiaanse componist Niccolò Paganini te danken dat Berlioz zich volledig op Roméo et Juliette kon storten. Paganini zag in Berlioz de opvolger van Beethoven en gaf hem, nadat hij een concert van hem bijwoonde in 1838, een bedrag van 20.000 francs om aan de slag te gaan met de opera. Helaas heeft Paganini zijn adaptatie van Shakepeare’s beroemde toneelstuk nooit gehoord. Hij stierf voordat de opera op 24 november 1839 in première ging.

De muzikale leiding van Roméo et Juliette is in handen van Kazushi Ono (1960). De Japanner heeft een indrukwekkende staat van dienst. Zo was hij onder andere chef-dirigent bij het Tokyo Philharmonic Orchestra van 1992 tot 1999 en dirigeerde hij opera’s bij New York’s Metropolitan Opera, La Scala, de Bayerische Staatsoper, de Deutsche Staatsoper en de Opéra de Paris. Sinds september 2015 is hij artistiek directeur bij Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.

Al sinds 1985 zijn het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest de vaste orkestpartner van De Nationale Opera. Elk jaar spelen de orkesten het merendeel van de operaproducties in Nationale Opera & Ballet. Marc Albrecht is chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest en van De Nationale Opera, waarmee de veelgeprezen artistieke samenwerking tussen beide organisaties zich steeds verder versterkt. In het seizoen 2016/2017 worden er twee opera’s gespeeld door het Nederlands Kamerorkest en vier door het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Naast de première van vanavond zijn er ook voorstellingen op 16, 20, 21, 24*, 25, 28 apr en 1* mei 2016. De aanvangsttijden zijn om 20.00 uur, bij de * geldt het tijdstip 13.30 uur.

BRON: Persbericht Orkest.nl

 

Lees ook:Januari is Mozart-maand bij het Nederlands Kamerorkest
Lees ook:Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest bestaat 30 jaar
Lees ook:Chef-dirigent Marc Albrecht geeft masterclass
Lees ook:International Classical Music Award voor The Legend of the Invisible City of Kitezh
Lees ook:Gurre-lieder is genomineerd voor International Opera Award

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>