AICA Oorkonde 2011 voor tentoonstelling Van Goghs brieven

 Vanavond zal het Van Gogh Museum de AICA Oorkonde voor de tentoonstelling “Van Goghs brieven. De kunstenaar aan het woord” uit 2009 ontvangen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Association Internationale Critique d’Art (AICA). De jury roemde de hedendaagse manier waarop de werken van Vincent van Gogh, zijn brieven en zijn schetsen aan elkaar werden gekoppeld in deze tentoonstelling. Een tentoonstelling die de afsluiting van vijftien jaar onderzoek naar de correspondentie van Vincent van Gogh vormde.

Robert-Jan Muller, voorzitter AICA Nederland, zegt hierover: “Het jarenlange onderzoek naar de brieven van Van Gogh, heeft geresulteerd in een monumentaal boekwerk. Door de ambitieuze multimediale aanpak met de inzet van een multimediatour, de iPhone app Je Vincent, de Van Gogh Blog en de website www.vangoghletters.org werd dit onderzoek ook nog eens op een innovatieve manier gepresenteerd. Hierdoor is dit brievenproject een voor Nederland voorbeeld stellend project geworden.”

Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum, is enthousiast: “Het winnen van deze prestigieuze Oorkonde is een kroon op het werk van mijn collega’s die zich jaren ingezet hebben voor het onderzoek en vervolgens dit hebben weten te vertalen in een zeer succesvolle tentoonstelling. Als dit dan ook erkend en herkend wordt, niet alleen door het publiek maar ook door de vakspecialisten, is dat natuurlijk een driedubbel compliment.”

In 2010 viel het museum ook al in de prijzen met het Van Gogh Brievenproject. De publicatie Vincent van Gogh – De brieven. De volledige, geïllustreerde en geannoteerde uitgave werd toen bekroond met het Lintje van de Boekverkoper en door het tijdschrift APOLLO werd het uitgeroepen tot ‘Best Book of the Year 2009′. Bovendien kregen het Van Gogh Museum en het Huygens Instituut-KNAW op 10 juni 2010 in Istanboel de Grand Prix van de European Heritage Awards in de categorie research.

Lees ook:Gastcurator Andy Warhol krijgt oorkonde
Lees ook:Vincent van Gogh gaat bloggen
Lees ook:Nienke Bakker nieuwe Conservator Schilderijen bij Van Gogh Museum
Lees ook:De Van Gogh van de toekomst, gemaakt op de computer
Lees ook:Robert Zandvliet over zijn inspiratie door Van Gogh

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>