Nienke Bakker nieuwe Conservator Schilderijen bij Van Gogh Museum

Nienke Bakker FOTO: Jan Kees Steenman

Nienke Bakker is benoemd tot Conservator Van Gogh schilderijen bij het Van Gogh Museum. Zij wordt verantwoordelijk voor de collectie schilderijen van Vincent van Gogh, met ruim 200 schilderijen de grootste collectie ter wereld. Bakker volgt Leo Jansen op, die per 1 mei het museum verliet om te gaan werken aan het Mondriaan-editie-project bij Huygens ING/RKD.

Bakker is nu verantwoordelijk voor het behoud, de presentatie en de uitbreiding van de belangrijke deelcollectie schilderijen. In een interview met het Van Gogh Museum geeft zij aan dat een conservator  onder meer verantwoordelijk is voor het verhaal dat een museum vertelt met de presentatie van de vaste collectie. “Het verhaal van het Van Gogh Museum gaat over het kunstenaarschap van Van Gogh. De collectie en inrichting van het museum laten zien waarom Van Gogh zo’n bijzondere kunstenaar is. Als conservator wil ik zijn artistieke zoektocht inzichtelijk maken en de bezoekers tonen wat hij met zijn werken wilde zeggen.”

Als conservator zal Bakker onder meer inzetten op een versterking van de collectie door middel van bruiklenen en nieuwe aanwinsten. Bakker beschouwt de baan als conservator als droombaan. “Deze nieuwe functie is voor mij een droombaan waarin ik mijn kennis over het leven en werk van Van Gogh, gecombineerd met mijn ervaring met het maken van tentoonstellingen, wil inzetten om zorg te dragen voor de collectie en die voor het voetlicht te brengen. En natuurlijk hoop ik veel nieuwe kennis en expertise op te doen door nog dichter bij de kunstwerken betrokken te zijn.”

Bakker studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en Franse taal en cultuur aan de universiteiten van Utrecht, Leiden en Lille. Tijdens haar studie en ook tijdens haar werk voor het Van Gogh Museum verbleef ze periodes in Parijs om onderzoek te doen, zoals in 2012 als chercheur invité bij het Institut national d’histoire de l’art (INHA). Sinds 2000 is Bakker werkzaam bij het Van Gogh Museum, aanvankelijk als assistent-conservator van de grote jubileumtentoonstelling De keuze van Vincent (2003). Daarna werkte Bakker zeven jaar lang als onderzoeker mee aan het Van Gogh Brievenproject. Dit resulteerde in 2009 in de webversie van Van Goghs volledige correspondentie, in de 6-delige boekeditie in drie talen Vincent van Gogh – De brieven: De volledige, geïllustreerde en geannoteerde uitgave en in de bejubelde expositie Van Goghs brieven: de kunstenaar aan het woord. Na de afronding van het Brievenproject was Bakker als onderzoeker betrokken bij het projectVan Goghs Atelierpraktijk, waarin kunsthistorisch en materiaal-technisch onderzoek werden samengebracht en voor een breed publiek toegankelijk werden gemaakt in publicaties en de tentoonstelling Van Gogh aan het werk (2013). Vanaf 2010 werkte Nienke Bakker als tentoonstellingsconservator en was zij verantwoordelijk voor onder meer Félix Vallotton. Het vuur onder het ijs (2014), Van Gogh aan het werk (2013), Dreams of nature: Symbolisme van Van Gogh tot Kandinsky (2012) en Uitgaan in Montmartre: cafés en theater in prenten (2011).

 

Lees ook:Van Gogh Beeldconcert van Lavinia Meijer in Kröller-Müller Museum
Lees ook:Vincent van Gogh gaat bloggen
Lees ook:Kunst app van de week: Touch Van Gogh
Lees ook:Echte Van Gogh in Zwolle ontdekt
Lees ook:Van Gogh & Co in het Kröller-Müller

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>