Geboortehuis Karel Appel opgeknapt

Het Karel Appelhuis is zondag feestelijk geopend. Enkele studenten van de Rijksakademie verhuizen naar de appartementen in het pand in de Dapperstraat in Amsterdam-Oost.

Beeldend kunstenaar Karel Appel (geboren op 25 april 1921) woonde de eerste zeven jaar van zijn leven op Dapperstraat 17, waar zijn ouders een kapperszaak dreven. Nu komen op nummer 7 (enkele nummers lager) studenten te wonen van de Rijksakademie van beeldende kunsten, waaraan ook Appel studeerde.

Aan de gerenoveerde gevel van het pand kleeft een bronzen gedenksteen die is ontworpen door Martijn Sandberg. Het is een afgekloven appel met de tekst “Karel Appel was hier”. Het plan voor een grotere appel in Appel’s geboortestraat is uitgesteld.

Wil je zelf een kijkje nemen? Maandag 26 en dinsdag 27 april 2010 zijn er rondleidingen in het Karel Appelhuis. Eind dit jaar volgt een expositie met foto’s uit Appel’s leven en kunst van de bewoners, die dan plaatsmaken voor een volgende groep studenten die er een tijdje kunnen wonen.

Woningstichting De Key, die het initiatief nam voor het Karel Appelhuis, kreeg overigens tijdens de opening kritiek van enkele buurtbewoners. Ze vinden dat de renovatie van andere panden in de buurt te traag verloopt.

Lees ook:Geboortehuis Karel Appel opgeknapt
Lees ook:Geboortehuis Karel Appel wordt gerenoveerd
Lees ook:Op geboortedag Karel Appel open huis
Lees ook:Geboortedag Karel Appel (1921-2006)
Lees ook:Sotheby’s veilt Karel Appel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>