Fries Museum en Stedelijk Museum Alkmaar winnen Turing Toekenningen

De prijswinnaars van de Turing Toekenning 2015 CREDITS; Perssupport

De prijswinnaars van de Turing Toekenning 2015 CREDITS; Perssupport

Irene Asscher-Vonk, voorzitter van de Museumvereniging, heeft in Museum Boijmans van Beuningen namens de Turing Foundation twee Turing Toekenningen uitgereikt aan het Fries Museum won een geldbedrag van 500.000 euro voor de tentoonstelling ‘Alma-Tadema: Houses of Life, Art and Imagination’ en het Stedelijk Museum Alkmaar won 150.000 euro voor de tentoonstelling ‘Vleiend Penseel. Caesar van Everdingen (1616-1678)’. 

Dit jaar bestaat de Turing Toekenning voor het eerst uit twee prijzen. Naast de prijs van 500.000 euro voor grote musea is een Turing Toekenning II van 150.000 euro voor kleine / middelgrote musea in het leven geroepen. Hiermee wil de stichting ook middelgrote en kleine musea in de gelegenheid te brengen om een droomexpositie te realiseren. In totaal 25 Nederlandse musea dienden 23 plannen in.

De volgende tentoonstellingsplannen werden genomineerd voor de Turing Toekenning 2015:
Turing Toekenning I (500.000 euro):
- Fries Museum: Alma-Tadema: Houses of Life, Art and Imagination (2016-2017)
- Rijksmuseum Amsterdam: Hercules Segers (2016-2017)
- Van Abbe Museum: Chagall, Lissitzky,Malevitsj. Een vergeten hoofdstuk van de Russische avant-garde (2017-2018)

Turing Toekenning II (150.000 euro):
- Bonnefantenmuseum: De Mythe ontrafeld. De middeleeuwse beeldsnijder Meester van Elsloo (2016)
- Stedelijk Museum Alkmaar: Vleiend Penseel. Caesar van Everdingen, 1616-1678 (2016)

Uit het juryrapport:
Fries Museum: Alma-Tadema: houses of life, art and imagination
‘In de aanloop naar het jaar dat Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa zal zijn, werkt het Fries Museum aan een ambitieuze, vrolijk-makende miljoenenproductie, goed en professioneel uitgewerkt en onderbouwd, over Lourens – Sir Lawrence – Alma-Tadema. Deze van oorsprong Friese schilder heeft in het Victoriaanse Engeland ongekende furore gemaakt. De tentoonstelling past prachtig bij het beleid, de missie en de collectie van het Fries Museum, dat zelf een grootse Alma-Tadema nalatenschap bezit. Er komen bijzondere inter-nationale bruiklenen en er is samenwerking met, en overname door het Weense Belvedère en een Brits museum dat nog niet genoemd mag worden; voor de veel¬belovende catalogus zijn verschillende specialisten uitgenodigd; Lof ook voor het weloverwogen marketing- en educatieplan, de heldere verhaallijn van het inrichtingsplan, en de uitgebreide rand-programmering waarbij intensief met andere instellingen wordt samengewerkt. Een aansprekende tentoonstelling, die voor een breed publiek aantrekkelijk zal zijn’.

Stedelijk Museum Alkmaar: Vleiend Penseel. Caesar van Everdingen (1616-1678)
‘Een groots en ambitieus opgezet plan over Caesar van Everdingen, ter gelegenheid van het 400e geboortejaar van deze nauwelijks bekende, maar zeer intrigerende, bijzondere en prachtige 17e-eeuwse schilder. De tentoonstelling vindt plaats in zijn geboorte- en woonplaats Alkmaar. Naast de 11 werken die het museum zelf van hem in bezit heeft, komt een indrukwekkende lijst van 30 bruiklenen. De tentoonstelling zal een waardig overzicht geven van het oeuvre en de specifieke kwaliteiten van Van Everdingen. Met een indrukwekkende catalogus, een restauratie van twee schuttersstukken speciaal voor deze gelegenheid – waarvan de voortgang via de website te volgen is – en een zeer uitgebreide randprogrammering verdient het Stedelijk Museum Alkmaar alle lof voor dit tentoon-stellingsplan’.

De Turing Toekenning is een tweejaarlijkse prijs voor het beste tentoonstellingsplan van een Nederlands museum. Met deze prijs wil de Turing Foundation musea helpen hun ambitie-niveau te verhogen en in een vroeg stadium de beslissende bijdrage geven aan een uitzonderlijke expositie op het gebied van oude, moderne of hedendaagse beeldende kunst.  De Turing Toekenning is drie keer eerder uitgereikt: in 2009 aan het Stedelijk Museum Amsterdam voor de tentoonstelling ‘Mike Kelley’, in 2011 aan het Gemeentemuseum Den Haag voor de tentoonstelling ‘Alexander Calder – De Grote Ontdekking’ en in 2013 aan Museum Boijmans van Beuningen voor de tentoonstelling ‘Brancusi, Rosso, Man Ray – Framing Sculpture’.

BRON: Persbericht via Perssupport.nl 

Lees ook:Turing Toekenning uitgereikt aan Gemeentemuseum Den Haag
Lees ook:Half miljoen voor Stedelijk Museum
Lees ook:Kris Callens wordt nieuwe directeur Fries Museum
Lees ook:Mike Kelley in het Stedelijk Museum
Lees ook:Mondriaan Fonds draagt bij aan collectieprogramma’s zeventien kunstmusea

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Fries Museum en Stedelijk Museum Alkmaar winnen Turing Toekenningen

  1. Herman van der Velden

    Geweldig deze grote prijs ,daar spreekt waardering uit voor het Fries Museum en de goede opzet voor een tentoonstelling over Alma/Tadema.

      /   Reply  / 
  2. José van der Wegen Auteur

    Het is inderdaad meer dan verdiend, deze erkenning voor het Fries Museum en voor het Stedelijk Museum Alkmaar!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>