Mondriaan Fonds lanceert publicatie en website over museale aankopen:

 CREDITS LOGO: Mondriaan Fonds

CREDITS LOGO: Mondriaan Fonds

Het Mondriaan Fonds presenteert een publicatie en website over alle museale aankopen die met een bijdrage van het fonds hebben plaatsgevonden vanaf 1994 tot nu. Hiermee worden de rijkdom en de verscheidenheid zichtbaar van de verwervingen met publiek geld ­­- van verkeersvliegtuig de Uiver tot videowerken van Hito Steyerl. De rijkdom aan aankopen toont hoe het fonds als katalysator de kwaliteit en de dynamiek in de sector bevordert. Maar bovenal bewijst het dat kunst en erfgoed kosmopolitisch en grenzeloos zijn en daarmee bijdragen aan een vrije geest en een open blik.

De lancering van publicatie en website vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Gemeentemuseum in Den Haag, waar de publicatie ‘Aanwinsten’ werd aangeboden aan Benno Tempel, directeur Gemeentemuseum Den Haag.

Het Mondriaan Fonds draagt sinds 1994 bij aan museale aankopen. Bezuinigingen in de cultuursector hebben echter forse gaten geslagen in het budget voor bijzondere aankopen door musea. De afgelopen jaren kon het fonds nog gebruik maken van reserves, opgebouwd in de periode voor de grote bezuinigingen in 2012, maar die reserves zijn bijna op. Musea, de Museumvereniging en de Vereniging Rembrandt hebben het afgelopen jaar de nijpende situatie onder de aandacht weten te brengen van de politiek. In 2016 krijgt het Mondriaan Fonds 1,5 miljoen euro extra voor dergelijke museale aanwinsten, zo besloot de Kamer eind vorig jaar. Maar dat is geen structurele oplossing. Met de publicatie ‘Aanwinsten’ wil het fonds laten zien hoe cruciaal de bijdragen van het fonds zijn voor de Collectie Nederland.

De publicatie bevat naast een overzicht van alle aanwinsten een essay van kunstjournalist Anna van Leeuwen die een reis door Museum Collectie Nederland maakte: van ‘Het begin van de wereld’ van Constantin Brancusi in 1995 verworven door Kröller-Müller Museum tot de gezamenlijke aankoop ‘The Krazy-House’ van Rineke Dijkstra door Frans Hals Museum|De Hallen Haarlem en Stedelijk Museum Amsterdam. En journalist Edo Dijksterhuis ging in gesprek met betrokkenen over diverse thema’s rond museale aankopen zoals de financiering van niet-kunst aankopen en privaat-publieke samenwerking. Met onder anderen Fusien Bijl de Vroe-Verloop (de Vereniging Rembrandt), Edwin van Huis (Naturalis), Aad Meinderts (Letterkundig Museum), Benno Tempel (Gemeentemuseum Den Haag) en Sjarel Ex (Museum Boijmans Van Beuningen).

Voor een online overzicht van alle aankopen zie www.mondriaanfonds.nl/aanwinsten

BRON: Persbericht Mondriaan Fonds

Lees ook:Mondriaan Fonds draagt bij aan collectieprogramma’s zeventien kunstmusea
Lees ook:Bekendmaking eerste resultaten samenwerkingsregeling musea
Lees ook:DWDD pop-up museum in Allard Pierson Museum
Lees ook:Den Haag pakt uit met Mondriaan en De Stijl in 2017
Lees ook:Louise Bourgeois vast in Gemeentemuseum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>