Louise Bourgeois vast in Gemeentemuseum

Een stoffen figuur hangt voor een spiegel tussen twee fragiele jurkjes in een ovalen kooi.

De intrigerende installatie Cell XXVI die Louise Bourgeois in 2003 maakte, is gekocht door het Haags Gemeentemuseum. De aanschaf vult een leemte in de Nederlandse kunstcollectie. Tot nu bezat alleen het Kröller-Müller Museum een schilderij uit 1946 en een sculptuur uit 1963 van de vooraanstaande beeldhouwster.

De onlangs overleden Louise Bourgeois begon in 1986 met het maken van haar Cells. Belangrijke thema’s in deze serie zijn de zoektocht naar de eigen identiteit en de grilligheid van het leven. Volgens het Gemeentemuseum past Cell XXVI goed in de museumcollectie, onder meer omdat Louise Bourgeois evenals de prominent tentoongstelde Bacon, Nauman en Dumas “de pijn van de mens” zichtbaar maakt.

Cell XXVI zal deel uitmaken van de expositie Double Sexus die vanaf 11 september in het Gemeentemuseum is te zien. Het ‘vriendenprijsje’ waarvoor het museum het kunstwerk heeft bemachtigd, wordt betaald door de BankGiro Loterij, de Mondriaan Stichting, Vereniging Rembrandt, VSB Fonds, SNS Reaal Fonds en de Vrienden van het Gemeentemuseum.

Lees ook:Louise Bourgeois overleden
Lees ook:Gemeentemuseum Den Haag: Zes eeuwen kunst onder één dak
Lees ook:‘Niet Normaal’ geopend door prinses Maxima
Lees ook:Giacometti en Brancusi in Scheveningen
Lees ook:Sotheby’s veilt zeldzaam dubbel zelfportret Francis Bacon

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>