Rijksmuseum trekt recordaantal bezoekers in 2014

Wim Pijbes en Barack Obama voor de Nachtwacht. FOTO Erik Smits

Het Rijksmuseum ontving het afgelopen jaar bijna 2,5 miljoen bezoekers, een nieuw record. Meer dan de helft, 55%, is afkomstig uit Nederland. Ruim 350.000 kinderen bezochten het Rijksmuseum in 2014, een stijging van bijna 20%. Hiervan bezochten maar liefst 100.000 kinderen het museum in schoolverband. In totaal kwamen er dit jaar 350.000 kinderen naar het museum, iets wat directeur Wim Pijbes positief stemt voor de toekomst. In het openingsjaar 2013 trok het museum ruim 2,2 miljoen bezoekers.

De impact op de Nederlandse economie is door de hogere bezoekersaantallen gestegen tot circa 310 miljoen euro (bron: Booz & Company, tegenwoordig Strategy&). Het Rijksmuseum sluit financieel het boekjaar goed af. In 2014 ontving het museum het hoogste aantal particuliere financiële giften in zijn geschiedenis. Het Rijksmuseum Fonds beheert inmiddels 120 Fondsen op Naam bestemd voor onder meer aankopen, onderzoek en educatie.

Belangrijke impulsen voor het hoge bezoek waren de Calder tentoonstelling in de tuinen en de openingstentoonstelling Modern Times, Fotografie in de 20e Eeuw in de Philipsvleugel, te zien tot en met 11 januari 2015. De Rijksmuseumcollectie was in 2014 wereldwijd zichtbaar op ruim 160 tentoonstellingen en museale presentaties, waaronder de Portret Gallery of the Golden Age in de Hermitage Amsterdam. Verder leende het Rijksmuseum topstukken uit aan Late Rembrandt in de National Gallery Londen. Deze tentoonstelling is van 12 februari tot en met 17 mei 2015 in het Rijksmuseum te zien.

Lees ook:Rijksmuseum beleeft topjaar in 2015
Lees ook:Het Rijksmuseum ABC voor de kids
Lees ook:De kinderen van het Rijksmuseum op een Kinderpostzegel
Lees ook:Wim Pijbes vertrekt als directeur Rijksmuseum
Lees ook:Rijksmuseum leeft in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>