Kunst in wit-rood-zwart

Henk Peeters zonder titel (1962-1984) boa en veren op velours, 100 x 80 cm CREDITS: Museum Belvedere

In Museum Belvedere in Heerenveen wordt vanaf 28 juni wit-rood-zwart gekeken. Wit–Rood–Zwart is namelijk de naam van een bijzondere groepstentoonstelling van vier belangrijke aan Zero gerelateerde kunstenaars: Leo Erb (1923-2012), Bernard Aubertin (1934), Henk Peeters (1925-2013) en Jan Schoonhoven (1914-1994).

Deze vier kunstenaars vertegenwoordigen drie kleurrealiteiten, die symbool staan voor materie (zwart), geest (wit) en bezieling (rood). Daarmee is deze tentoonstelling er één waarin verstilde werken worden getoond die inspelen op ruimte en de werking van licht en schaduw, kwaliteiten die raken aan de uitgangspunten van Museum Belvédère. De (niet)kleuren zwart, wit en rood verbinden het werk met dat van de vooroorlogse utopische kunstenaars die worden gerekend tot het constructivisme, nieuw beelden en suprematisme.

Wit-Rood-Zwart vormt een prelude op de grote Zero-tentoonstelling die later dit jaar opent in New York en die vervolgens te zien zal zijn in Berlijn en Amsterdam. De tentoonstelling werd georganiseerd in nauwe samenwerking met Rik van Lochem en Gerhard Roetgering en werd samengesteld door gastcurator Fred Wagemans. Een bijzondere verzameling van 21 niet eerder museaal getoonde tekeningen van Jan Schoonhoven werd beschikbaar gesteld door het Institute for the Cooperation of Art and Research (ICAR) in New York en The Merchant House in Amsterdam. Deze tekeningen zijn afkomstig uit de voormalige kunstcollectie van Henk Peeters.

Lees ook:ZERO in het kwadraat bij TextielMuseum Tilburg
Lees ook:De werkelijkheid van Jan Schoonhoven
Lees ook:Stedelijk toont radicale kunst
Lees ook:Radio Rood in Rotterdam
Lees ook:Rondom Fra Bartolommeo in Boijmans van Beuningen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>