Met het hele gezin naar Gezin XXL

Foto Annie van Gemert (Vught 1958), 2014

Foto Annie van Gemert (Vught 1958), 2014

Met het hele gezin naar de tentoonstelling Gezin XXL in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Tegenwoordig is dat niet zo moeilijk meer, omdat de gezinnen niet zo groot meer zijn. Maar vroeger, vroeger waren er heel veel grote gezinnen met acht kinderen of meer. Aan die gezinnen wordt in Gezin XXL aandacht besteed. 

Met de tentoonstelling Gezin XXL belicht Het Noordbrabants Museum het fenomeen ‘grote gezinnen in Nederland’ en geeft het ruim baan aan herinneringen, bespiegeling en verwondering. Grote gezinnen kwamen namelijk niet alleen in Noord-Brabant voor, maar in geheel Nederland.

Aan de hand van objecten, foto’s, films en interviews, duikt de bezoeker in het drukke leven van een huis vol broers en zussen. Veel van het getoonde komt direct van grote gezinnen zelf. Op een speciale inzameldag kwamen mensen in groten getale met verhalen en objecten. Van wiegjes met ingegraveerde namen en gedeelde jurkjes tot ingenieuze tafels, grote pannen en een reuzenschommel. Ook haalden ze herinneringen op aan discipline, alles samen delen en grote drukte en gezelligheid. Bijzondere ingrediënten voor een hartverwarmende tentoonstelling voor jong en oud.

Binnen de tentoonstelling worden ook foto’s getoond uit de serie ‘Kinderrijk’ van Annie van Gemert (1958, Vught). Het betreft portretten van gezinnen met meer dan acht kinderen, gefotografeerd tussen 1996 en 2002 in Nederland en Vlaanderen. Speciaal voor de expositie en in opdracht van Het Noordbrabants Museum maakte Van Gemert in 2013/2014 een aanvulling op dit project.

Om de opening van de tentoonstelling te vieren, worden er op zaterdag 21 juni diverse activiteiten georganiseerd in het museum. Aan de hand van objecten, foto’s, films en interviews, duik je in het drukke leven van een huis vol broers en zussen. In de Paleistuin kan jong en oud zicht uitleven met schilderen en vrolijke spelletjes. Toekijken en je familieleden aanmoedigen vanaf het terras kan natuurlijk ook. Rondleiders staan klaar om u door de tentoonstelling te leiden. Het Revesz-trio -drie zeer jonge en zeer getalenteerde musici- verrast u op  piano, viool en cello. Een professionele fotograaf kan uw hele familie op de foto zetten; een leuk aandenken! Iedereen met een geldig entreebewijs kan meedoen met de activiteiten. Kinderen en jongeren tot 18 jaar hebben gratis toegang.

Lees ook:Borstbeeld Annie M.G. Schmidt gestolen
Lees ook:Beestenbouwsels in Het Noordbrabants Museum
Lees ook:Europese primeur: TASCHEN exposeert in Museum aan het Vrijthof
Lees ook:Het Noordbrabants Museum krijgt wederom steun van BankGiro Loterij
Lees ook:Een kijkje in de wereld van Fiep Westendorp

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>