Het Mauritshuis is klaar voor de toekomst

De hekken van het Mauritshuis gaan weer open FOTOGRAAF: Ivo Hoekstra CREDITS: Mauritshuis, Den Haag

De hekken van het Mauritshuis gaan weer open FOTOGRAAF: Ivo Hoekstra
CREDITS: Mauritshuis, Den Haag

Het Mauritshuis in Den Haag is klaar voor de toekomst. Na een verbouwing en renovatie van twee jaar wordt op vrijdag 27 juni het Mauritshuis feestelijk en officieel heropend door Koning Willem-Alexander. Alle schilderijen zijn dan weer op hun vertrouwde plek in het Mauritshuis te zien.

Door de verbouwing is de hoofdingang van het museum weer naar het voorplein verplaatst. Een ondergrondse foyer verbindt het oude gebouw met een nieuw pand aan de overzijde van de straat. In dit nieuwe gedeelte bevinden zich de tentoonstellingsruimte, het museumcafé, de museumwinkel, een educatieve werkplaats en een bibliotheek. Door de renovatie ligt het uiterlijk van het oude gebouw dichter bij het oorspronkelijke ontwerp van de zeventiende-eeuwse architect Jacob van Campen. Het vernieuwde museum is een ontwerp van Hans van Heeswijk.

Ten tijde van de verbouwing was het Mauritshuis gesloten, maar de collectie bleef wel zichtbaar voor het publiek. Er was namelijk sprake van een reizende tentoonstelling. De reizende tentoonstelling van het Mauritshuis heeft ruim 2,2 miljoen bezoekers getrokken. Tijdens de verbouwing van het museum is een hoogwaardige selectie van topstukken, waaronder publiekslieveling Meisje met de parel, op reis geweest naar Japan, Amerika en Italië. Op alle zes de tentoonstellinglocaties overtroffen de bezoekcijfers alle verwachtingen. In het Italiaanse Palazzo Fava in Bologna werd de wereldtournee afgesloten.

De succesvolle bezoekcijfers bevestigen nogmaals de populariteit van Hollandse Meesters uit de Gouden Eeuw in het buitenland. De expositie in het Tokyo Metropolitan Art Museum werd wereldwijd zelfs uitgeroepen tot de best bezochte tentoonstelling van 2012, met gemiddeld 10.573 bezoekers per dag. Tot de reizende selectie behoorden meesterwerken van Rembrandt, Steen, Hals en Rubens. Boegbeeld van de tournee was het schilderij Meisje met de parel dat in elke stad waar de tentoonstelling te zien was het straatbeeld vulde op posters, vlaggen en in winkels.

De collectie van het Mauritshuis bestaat uit werken van Nederlandse en Vlaamse schilders uit de Gouden Eeuw. Topstukken zijn onder meer Meisje met de parel van Vermeer, De Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt en Het puttertje van Fabritius. De kern van de verzameling bestaat uit schilderijen die ooit eigendom waren van stadhouder Willem V, Prins van Oranje-Nassau. Koning Willem I droeg de collectie over aan de Nederlandse Staat. Voordat het Mauritshuis in 1822 een openbaar museum werd, diende het o.a. als woonhuis van graaf Johan Maurits van Nassau Siegen, gouverneur van de Hollandse kolonie in Brazilië.

De openingstentoonstelling van het Mauritshuis vertelt het verhaal van de historie van het monumentale pand en zijn bewoners. Het museum is na de officiële opening tot middernacht gratis te bezoeken voor publiek.

 

Lees ook:PostNL eert het vernieuwde Mauritshuis met nieuwe postzegels
Lees ook:Meisje met de Parel opent Mauritshuis
Lees ook:Meesters uit het Mauritshuis in Gemeentemuseum Den Haag
Lees ook:Vernieuwd Mauritshuis ontvangt direct 2.000 bezoekers
Lees ook:Gemeentemuseum toont topstukken uit Mauritshuis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>