Het leven en werk van Werkman

Het leven en werk van Werkman CREDITS: WBOOKS

Drukker en schilder. Zakenman en dichter. Vader en bohemien. Groninger en avant-gardist. Het zijn zaken die allemaal van toepassing zijn op Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945). De kunstenaar, die zijn talent ontwikkelde na een bijna-faillissement van zijn drukkerij, werd gestimuleerd door Kunstkring De Ploeg. WBOOKS brengt nu een boek uit over het leven en werk van Werkman. 

In 1908 richt Werkman een drukkerij op in Groningen. Deze zaak loopt in eerste instantie goed, maar in de jaren ’20 gaat het bergafwaarts en stevent Werkman af op een faillissement. Het is in dezelfde tijd dat hij zijn kunstenaarstalent ontdekt en ontwikkelt. Het leidt onder meer tot het avantgardistische tijdschrift The Next Call, wat vervolgens de wereld over gaat. Hij wordt beroemd met zijn kleurige druksels, waarin hij speelt met druktechnieken. In zijn korte carrière houdt hij zich vooral bezig met drukwerk en grafische werken. Zijn eerste werken vervaardigt hij in 1923, Schoorstenen 1 (D-1) en Schoorstenen 2 (D-2). Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkt hij voor de clandestiene uitgeverij De Blauwe Schuit. Op 13 maart 1945 wordt Werkman gearresteerd door de Sicherheitsdienst, mogelijk op verdenking van het maken van illegaal drukwerk. Op 10 april 1945 wordt Werkman geëxecuteerd door de bezetter.

Alle details uit het leven van Werkman worden beschreven in het boek van WBOOKS, dat vandaag verschijnt. Het boek kost 29,95 euro.

 

Lees ook:Drukkerijmuseum en De Ploeg eren H.N. Werkman
Lees ook:Kunst om van te dromen in Singer Laren
Lees ook:Kazimir Malevich voor kinderen
Lees ook:Het grafische werk van Francis Bacon
Lees ook:De kunstzinnige ontleding van het menselijk lichaam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>